Шљива, шљивовица и коштица као лек …

(Фото: Google)

Добро је познато да се шљива користи на различите начине у исхрани. Осим у свежем стању, плод шљиве се користи за џем, слатко, компот и ракију шљивовицу. Суве шљиве су веома квалитетан и тражен производ.

  • Шљиве могу и да се замрзавају, па да се искористе у току зиме, рецимо за кнедле са шљивама. Коштице шљива се обично бацају, али оне су корисне и могу се искоритити као сировина за добијање лековитог уља.

Карактеристике и гајење шљиве

Шљива је биљка из породице ружа. Постоји много врста, али најчешће кад се каже шљива, мисли се на домаћу шљиву. Сорте домаће шљиве су многобројне. Верује се да је настала укрштањем и селекцијом трњине и џанарике. Дрво шљиве мора да се одржава да би дало добре приносе. Треба да се орезује, окопава и спроводи редовна заштита прскањем. Листови домаће шљиве су заобљени и зелени, а цветови бели. Шљива спада у коштунице, као и вишња, трешња, кајсија и бресква. Према статистичким подацима из 2009. Године шљива се убедљиво највише гаји у Кини, а затим у Србији, САД итд.

Ракија од шљива или шљивовица

sljivovica

Ракија од шљива или шљивовица се добија дестилацијом комине шљиве која је ферментисала. Ова ракија има најмање 25 % вол алкохола. То је ракија добијена првом дестилацијом, а препеченица се добија двоструком дестилацијом и онда има 40-45 % вол. Да би се дошло до коначног производа потребна је одредјена процедура.

Берба плодова се углавном ради ручно. Стабло шљиве се тресе и плодови се узимају са земље. Плодови морају да буду сасвим зрели. Шљиве се потом перу да би се одстраниле нечистоће, ако их има. Препоручује се одвајање коштица од шљива. Затим иде поступак муљања. Са овим садржајем се пуне бурад, односно посуде у којима ће се одвијати врење. Додају се квасци и друге неопходне материје. Ферментација траје обично 2 недеље.

zamlatovača

Шљивовица као лек је добро позната у народу, још од давнина. На жалост многи претерују са пићем, а кад се претерује, онда и лек постаје штетан. Чашица квалитетне домаће шљивовице се још од давнина користи за циркулацију и код болова у желудцу, те као аперитив пре јела, за боље варење хране. За спољашњу употребу може послужити за дезинфекцију рана и масирање тела код скидања температуре.

ш2

Уље од коштица шљиве као лек

Свима су нам више или мање познати производи од шљиве, али да ли сте знали за хладно цедјено уље од коштица шљиве. Коштице шљиве се обично бацају, али то је штета зато што садрже Б17 витамин, који је веома користан као превентива и у борби против рака. Осим тога значајан је садржај Е витамина у овом уљу. У свету се одавно производи хладно цедјено уље од коштица шљиве, а одскора и код нас. Осим орално ово уље се може користити за спољну употребу и за козметичке препарате.

Извор: lekovitebiljke.com

ш3

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/srbtimes

Постави коментар