Зелени Србије: Усвојити декларацију за Србију без ГМО…

Слика

Хитно треба усвојити Декларацију за Србију без генетички модификованих организама, којом би се земља заштитила од увођења ГМО и чиме би се определила за органску, природну и контролисану производњу, саопштила је данас странка Зелени Србије.

Та странка већ две године води кампању за усвајање поменуте декларације и сматра да нема важнијег питања од безбедности и квалитета хране и здравља грађана Србије.

У саопштењу се додаје да је Комитет за петиције Европског парламента јуче јавно разматрао три петиције у вези са ГМО и том приликом критиковао рад Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА), оцењујући да она није успела да заштити интересе европских грађана, да гарантује заштиту потрошача и обезбеди независне научне информације.

Европској агенцији је замерено то што, како се наводи, „мишљење о регистрацији нових ГМО формира само на основу података које добија од оних који регистрацију и захтевају“, уз оцену да је њен рад нетранспарентан.

Европска зелена партија већ годинама упозорава на пристрасност ове агенције и повезаност њених запослених са индустријским лобијем.

Сумњиво је и одбијање ЕФСА да узме у обзир двогодишњу француску студију коју је чувени професор Жил Ерик Сералини извео, а чији резултати су уздрмали целу ЕУ.

Сералини је пред комитетом изложио резултате студије и затражио нову, дугорочну студију утицаја генетички модификованих организама на здравље.

Регулатива у ЕУ је тренутно таква да се сваки нови генетички модификовани организам мора тестирати 90 дана на пацовима пре него што се одобри за производњу и промет.

Сералини тврди да ово није довољан период да се испоље негативне последице и заједно са посланицима Европске зелене партије тражи да се овај период продужи на две године, јер је то време које је потребно да би се извела квалитетна и поуздана процена ризика.

Зато Европска зелена партија тражи мораторијум на сва одобрења ГМО организама, док се регулатива не усклади за захтевима научне и стручне јавности, наведено је у саопштењу.

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Постави коментар