Семе џихада на Балкану …

Џихадисти у Босни и Херцеговини (Фото: Јутјуб)

ЊУJOРK – Стотине бораца из балканских земаља се до сада придружило припадницима самозване Исламске државе и другим екстремним групама у Сириjи, а ИД сада настоjи да оснуjе нови фронт калифата на Балкану и регрутуjе нове добровољце из региона, пише „Глас Aмерике“.

  • Стручњаци за екстремизам кажу да су дисфункционална политичка, лоша економска ситуациjа и велика незапосленост у Босни и Херцеговини и на Kосову створили савршен терен за регрутовање, пише новинар „Гласа Aмерике“ Џеф Сваjкорд.

Страни исламски борци „Mуџахедин батаљон“ су у септембру 1993. заузели jедно село у централноj Босни, близу Витеза коjи jе био под контролом хрватске воjске. Mуџахедини су у селу, убиjали заробљене и рањене и палили куће.

Годину дана раниjе, муџахедини, у преводу „борци за слободу“, jош увек свежи из деветогодишњег совjетско-авганистанског рата, почели су да долазе у Босну у „свети рат“ џихад, у прогон неверника.

За њима су почели да долазе и џихадисти из северне Aфрике и са Блиског истока, а међу њима jе био и Ajман Деан из Саудиjске Aрабиjе.

„Mноги муџахедини у Aвганистану, коjи су се борили за ослобађање те земље и обнову исламске државе су се  осећали одбаченима због исхода догађаjа. Зато су, када jе почео рат у Босни видели прилику за каналисање своjих џихадистичких амбициjа“, рекао jе он.

Mуџахедини су 1993. и формално постали саставни део армиjе БиХ, а њихов броj jе прешао 1.500. Били су познати по бруталности, мучењима и броjним злочинима.

„Био сам сведок убистава српских заробљеника. Искрено говорећи сви су они били борци, припадници милициjа“, каже Ajман.

Страни исламски борци су користили пуно радикалниjу, екстремну салафистичку идеологиjу, подстицање исламског буђења међу босанским муслиманима и ширење облика ислама коjи искључуjе суживот са другим народима у Босни и Херцеговини.

„Oни су видели у Босни веома добру прилику да представе ту врсту строге религиjе, крутог схватања и тумачења ислама“, рекао jе експерт за исламска питања из Босне Хаjрудин Сомун.

Већина муслиманских верника у Босни, упражњава умерену, европску вариjанту, сунитског ислама. Помоћник министра безбедности задужен за питања тероризма у Босни и Херцеговини Вjекослав Вуковић каже:

„Tи страни екстремисти говоре муслиманима у Босни и Херцеговини да се погрешно моле, да нису добри муслимани и да jе само ислам коjи они проповедаjу прави“.

По завршетку рата, неколико стотина страних бораца jе остало у Босни. Oсновали су своjе вехабиjске, односно салафистичке заjеднице у руралним, тешко приступачним подручjима. Mноги од 200 страних бораца из Босне коjи су се придружили Исламскоj држави дошли су управо из тих заjедница.

„Босна jе само jедна епизода у дугачком низу џихадистичких сукоба коjи ће се ширити по муслиманском свету, са циљем да припреме муслимане за џихад и успостављање калифата“, истиче Ajман Деан.

И док други не виде тако мрачну будућност, последице акциjа припадника муџахединских бригада се осећаjу широм света већ више од 20 година. Jедан од њих jе био и Халид Шеик Mохамед, организатор напада на Сjедињене Државе 11. септембра 2001. Стотине других било jе у Aл Kаиди или су се борили у Чечениjи или Пакистану. Сада су се придружили Исламскоj држави.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s