Нове униформе за све војнике

(Фото: tvbest.rs)

У Министарству одбране кажу да је током ове године испоручено 14.015 комплета војничке маскирне униформе, а биће могућа и замена неисправних и дотрајалих делова

  • Похабане униформе, чизме ношене неколико сезона, испране мајице и поткошуље – тако би се у најкраћем описао садржај највећег броја војничких ормара.

На такво стање упозорио је пре неколико дана Војни синдикат Србије. У саопштењу, они су подсетили да према важећим војним прописима, на сваке две календарске године, припаднику војске следује по један комплет униформе.

„Међутим, већина њих добила је униформе пре пет и више година, а ови одевни предмети не би смели да буду у употреби јер не испуњавају ниједан критеријум. Постоје припадници који још увек немају задужену униформу М10. У Војсци Србије тренутно није могуће заменити дотрајалу униформу и чизме и то је једино истинито и право стање”, наведено је у саопштењу.

Без одговора на питање
о старости заштитне опреме
Представници Министарства одбране нису одговорили на наше питање колика је просечна старост заштитне војне опреме као што су панцири, шлемови или маске.
Министар Братислав Гашић, током потписивања уговора о набавци нових заштитних средстава са крушевачком фабриком „Трајал”, изјавио је, пре неколико дана, да се у војним магацинима чува чак 35.000 маски истеклог рока трајања и сумњивог квалитета. У сличном је стању и остала заштитна опрема.
Ипак, охрабрује што ће ускоро у војне магацине бити испоручено око 2.800 нових заштитних маски, одела, чарапа и осталих средстава.  

Непосредан повод за оглашавање овог синдиката била је информација агенције Бета, коју су пренели поједини медији, да је Министарство одбране набавило 48.000 пари чизама и по две нове униформе за све војнике. На састанку представника осам војних синдиката и Министарства одбране, одржаном тим поводом, разјашњене су све нејасноће у вези са набавком војних униформи.

У Министарству одбране кажу да је током ове године испоручено 14.015 комплета војничке маскирне униформе М-10, па ће сви припадници ВС бити њоме опремљени.

– Створене су и значајне залихе униформе М-10 за потребе новопримљених припадника и замене неисправних и дотрајалих делова униформи – наведено је у писаном одговору Министарства одбране на наша питања.

Иначе, сваки војник у Србији има два комплета униформе. У радном, јефтинијем, извршавају се свакодневни задаци и иде на терен, док се у скупљој униформи (М-10) војници могу видети у јавности.

Комплетно нови сви делови одеће за све прилике резервисани су за припаднике мировних мисија, а обични војници сналазе се како знају и умеју.

Ипак, јавна је тајна да је у војним магацинима било доста тешко заменити дотрајалу обућу или похабане делове одеће. Најмање шансе за то имали су војници по уговору, као и старешине са нижим чиновима.

Неретко се дешава да виши официри имају и по неколико пари чизама које држе у канцеларијама, док војници по снегу и киши газе у бушној обући.

Истина је да су и нова опрема и униформе преко потребне многим војницима, који су „најновије” моделе задужили 2010. године. У Министарству одбране кажу да нове униформе (М-10) имају гарантни рок од пет година, а да је већина оних које су у употреби произведена од 2011. до 2015. године

Такође, војници који се налазе у јединицама ранга батаљона, током реализације свакодневних задатака или приликом одласка на терен носе допунски комплет униформе друге категорије ( М-93), што је уобичајено и за богатије војске.

Све униформе морају да испуне високо постављене стандарде квалитета. У јавност је недавно процурео податак да је набављено чак 6.000 комплета „вантолерантних” униформи, тачније оних које одступају од прописаних параметара.

Представници министарства потврдили су за наш лист да су, прошле године, испоручени „поједини делови” комплета униформи М-10 са „вантолерантним” одступањем.

– Реч је о нијанси боје, што, свакако, не утиче на функционалне карактеристике униформе. У складу са одредбама уговора, као и налазима Војне контроле квалитета, извршен је ванредни пријем тих униформи уз умањење уговорених цена од 0,5 до 20 одсто, у зависности од степена установљеног одступања нијансе – објашњавају представници Војске.

Како незванично сазнајемо, „вантолерантне” униформе биће коришћене за опремање војника на служењу војног рока.

Аутор: Јелена Попадић
Извор: Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s