МОЗАК ОПЕРАЦИЈЕ ПАРИЗ ДАО ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: Полиција је знала ко сам, али су ме пустили!

Абделхамид Абауд (Фото: laregion.es)

Абделхамид Абауд, 27-годишњи белгијски држављанин је човек за кога се верује да стоји иза оркестрираних терористичких напада у Паризу, у фебруару ове године дао је интервју за “Дабик”, пропагандни магазин Исламске државе.

У интервјуу на три стране у седмом броју часописа, који је по изгледу модерна месечна публикација, Абауд чије ратно име је Абу Омар ел Баљики је открио како је успео да побегне из Белгије у Сирију, упркос томе што је био на радару обавештајних служби због сумњи да планира заверу, највероватније терористички напад изведен у петак у Паризу. Абауд је у рат у Сирији отишао у јануару 2014. године, а у интервјуу открио како је се, са двојицом сапутника, вратио у Белгију, са циљем да „терорише крсташе који воде рат против муслимана“. “Као што знате, Белгија је члан крсташке коалиције која напада муслимане Ирака и Шама (Леванта),“рекао је Абауд.

Он је испричао да су му били потребни месеци да поново уђе у Европу, али када је коначно ушао, у белгијском градићу Вервијеу су добили су сигурну кућу и оружје “док су планирали да изврше операције против крсташа”. Он је рекао да је раније био затворен, због чега је био познат белгијским властима. Али тражен човек је поново постао после рације власти на сигурну кућу, у јануару ове године, када је дошло 10-минутне битке са 150 војника и смрти његова два сарадника. У једном тренутку, обавештајне службе су набавиле његову слику, због које га касније један полицајац био зауставио. Абауд каже да је и сам био шокиран када је избегао хапшење. „Један брат нас је снимао пре битке али се његова камера изгубила, а касније је била продата неком западном новинару. Изненада сам у свим медијима видео своју слику, али је Алах заслепео невернике. Један официр ме је зауставио и загледао ме да би упоредио да ли сам ја на слици. Али ме је пустио, јер није видео сличност! То је ништа друго него поклон од Алаха „, рекао је Абауд. Ово му је омогућило да остане још неко време у Белгији и настави планирање напада, док су, како је рекао, власти јурили погрешне осумњичене.

„После напада на сигурну кућу, схватили су да сам ја био са браћом и да смо заједно планирали операције. Да би ме затворили окупили су се обавештајаци из целог света – из Европе и Америке. Хапсили су муслимане у Грчкој, Шпанији, Француској, Белгији, али хвала Богу, сви ухапшени нису били повезани са нашим плановима! Алах је ослободио све муслимане из крсташких затвора „, рекао је он у интервјуу.

„Иако су ме свуда тражили, могао сам да побегнем. Све то доказује да муслимани не треба да се плаше надуване слике западних обавештајних служби. Моје и ме и слика су били свуда, али сам ја могао да останем у њиховој земљи, планирам операције и касније одем када је било неопходно”, додао је Абауд.

Абауд је Белгијанац из бриселске општине Моленбек, познате као “престоница џихада у Европи” и један од главних егзекутора Исламске државе. Рођени отац га је пријавио полицији, после чега је осуђен у Белгији на 20 година затвора, у одсуству..

Reading Dabiq Magazine. #dabiqpic.twitter.com/3rxIQxBiuY

— Magnet Gas (@yakarim_romayi) November 13, 2015

Он је у Сирију одвео и свој 14-годишњег брата, а његова сестра је рекла да је у јесен 2014. добила обавештење да је он постао “мученик” односно да је погинуо. Претпоставља се да је то урађено да би му се заварао траг. Абдулхамед Абауд се иначе повезује са регрутацијомо исламиста и низом терористичких напада, укључујући и напад у француском возу у лето ове године.

Извор: The Guardian/Bussines Insider/ Курир

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s