ЗАТВОР – зa баку нацисту …

Урсула Хавербек Вецел (Фото принтскрин)

Због порицања холокауста, у Хамбургу осуђена осамдесетседмогодишња Урсула Хавербек Вецел, позната као ултрадесничарски активиста.

Франкфурт, Хајделберг – Упркос томе што је у Немачкој негирање холокауста законом забрањено и процесуира се као ширење мржње против дела становништва, Урсула Хавербек Вецел (87) успевала је деценијама да избегне изрицање затворске казне за своје нацистичко агитовање. За негирање холокауста и организовање побуне два пута је новчано кажњена и једном условно осуђена на затворску казну, али пре три дана је први пут осуђена и на затворску казну.

  • Овој „баки нацисти”, како су је прозвали немачки медији, суд у Хамбургу је изрекао неправоснажну пресуду од 10 месеци затвора због негирања холокауста, а она је најавила да ће се жалити на ту пресуду.

„Холокауст је само прича”, рекла је  медијима ова дугогодишња ултрадесничарска активисткиња, која је изведена пред суд јер је у једном телевизијском наступу прошлог априла изјавила да је „холокауст највећа и најодрживија лаж у историји”.

Она је ову изјаву дала, реагујући на суђење бившем „есесовцу” Оскару Гренингу (94), који је у јулу и осуђен на четири године затвора због помагања у убиству више од 300.000 мађарских Јевреја у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау. Гренинг је у априлу на почетку суђења признао да је знао за гасне коморе, те да због тога осећа моралну кривицу, али је и истакао разлику између посла џелата и оног што је он радио као својеврсни „књиговођа Аушвица”, који је био задужен да претражи пртљаг логораша и види да ли у њему има новца и вредности.

Док је Гренинг замолио за опроштај што је учествовао у раду овог логора, у којем је убијено око 1,1 милион људи, углавном Јевреја, Урсула Хавербек Вецел је инсистирала да да Аушвиц није био логор смрти и да жели да јој покажу доказе да је шест милиона Јевреја убијено.

„Да, ја сам то заиста рекла”, радосно је на суђењу у Хамбургу казала судији, тражећи чак од њега да докаже да је Аушвиц био логор смрти.

Судија јој је рекао да не може да дискутује с неким ко не може да прихвати чињенице, додајући: „То не треба да вам доказујем, као што не треба да вам доказујем да је Земља округла.”

У Немачкој се порицање холокауста процесуира у оквиру кривичног дела распиривања мржње, што се односи на акције којима се подстиче мржња или насиље према групама људи због њихове религије, расе или етничког порекла. За ово кривично дело може да се процесуира и до пет година затвора осуди и свака особа која јавно „одобрава, пориче или умањује” дела нациста којима је прекршено међународно право.

Међутим, у пракси Немачка и даље тешко успева да сузбије активности ултрадесничара блиских нацизму. Према писању минхенског дневног листа „Зидојче цајтунг”, „бака нациста” је добро позната припадница екстремне ултрадесничарске групе у Немачкој. Овај лист пише да је 2004. она помагала у оснивању организације која је за циљ имала помоћ људима који су „прогоњени” због негирања холокауста. Осим тога, она је била и председавајућа удружења „Колегијум хуманум”, које је почело као група за заштиту животне средине, да би прерастао у десничарску екстремистичку организацију, чије деловање је потом немачка влада забранила.

Иако је то покушавала, немачка влада ипак није успела да издејствује судску забрану деловање ултрадесничарске Националдемократске партије (НПД), која важи за неонацистичку групу. Немачка Служба за за заштиту устава класификовала је НПД као „претњу за уставни поредак” и због тога активно надгледа њено деловање. Ова странка никад није успела да пређе изборни праг од пет одсто гласова и да уђе у Бундестаг, али зато има посланике у појединим покрајинским и градским парламентима, а на прошлогодишњим европским изборима њен бивши председник Удо Фојгт успео је да постане први план НПД-а који је постао посланик Европског парламента.

НПД је иначе минулих месеци у Немачкој врло активан и у сарадњи са ксенофобним покретом Патриотски Европљани против исламизације Запада пропагира ставове против имиграната и муслимана. Према писању „Хамбургер Абендблата”, чланови НПД-а су све време суђења присуствовали и подржавали Урсулу Хавербек Вецел.

Аутор:Н. Радичевић
Извор: Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s