(ФОТО) Десет банова „зидало Бановину“…

(Фото: mojnovisad.com)

Многи детаљи о Новом Саду су познати, али има такође доста података за које се мало зна и познати су малом броју људи…

  • Рецимо занимљив податак је да су од предлога да се изгради зграда Бановине, до њеног завршетка, на банској столици је седело десет банова.

Пише: Зоран Кнежев, хроничар и публициста

ns1

Нови Сад је објавом Краља Александра И Карађорђевића (Ујединитеља), од 3. октобра 1929. године, постао престони град једне од девет југословенских Бановина. Дунавска Бановина је обухватала Барању, Бачку, Банат, Срем и Шумадију, што је значило 46 срезова, чак до таковског и крагујевачког, те 13 градова. Седиште је прво било у згради данашње Градске куће, док се није изградила зграда „Бановина“ по пројекту архитекте Драгише Брашована, а градио је архитекта Милан Секулић.

ns2

Нови Сад је постао средиште једне од највећих и најбогатијих бановина – Дунавске бановине. Тада је у граду живело око 62.000 житеља у 6.900 домова!

Први бан инжињер Дака Поповић донео је одлуку да се зида зграда јануара 1930. године. Радослав Дунић, други по реду, марта те године расписује конкурс за израду пројекта. Архитекта Драгиша Брашован добио је прву награду на том конкурсу, а трећи бан, раније генерал, Светислав Матић одобрава пројекат 1931. године. Милан Николић, Добрица Матковић и Михајло Васовић, четврти, пети и шести бан, слагали су се са изградњом банске зграде. Али, због кризе тридесетих година XX века, изградња је била одложена.

ns3

Тек 1935. године одобрена су средства за изградњу, а за седмог бана Светислава Пауновића, у августу 1936. године, ударени су темељи зграде. Осми бан Светислав Рајић одлучио је да се она обложи каменом. Администартивни део зграде био је завршен 1939. године, под деветим баном Јованом Радивојевићем, а други део скупштина, у мају 1940. године, када је на банској столици седео др Бранко Кијурина, десети бан.

ns4

Последњи једанаести бан, 1941. године, био је
др Милорад Влашкалин.

Извор: mojnovisad.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s