НИКО НИЈЕ ЗАДОВОЉАН: Повећање плата премало за танке коверте!

Детаљ (са једног од претходних штрајкова просветних радник
(Фото: Јутјуб)

БЕОГРАД – Нико од представника синдиката запослених у здравству, просвети и војсци није задовољан најављеним подизањем зарада. Проблем је, како нам је већина рекла, што им је пре годину дана одузето по неколико хиљада, а сада им се после вишемесечних најава удељује једва неколико стотина динара.

  • Најогорченији су, како се и очекивало, пензионери. Сви они који су на чеку имали више од 25.000 динара, су у државној штедњи учествовали са 22, односно 25 процената од тог скромног „вишка“ пензије, а сада су добили свега 1,25.

– Не прихватамо милостињу, већ тражимо да нам се врати одузето – каже Милорад Вујасиновић, председник Синдиката пензионера. – Предлажемо да планирано повећање добију пензионери чија су примања нижа од 25.000 динара, пошто су они у тешкој финансијској ситуацији. Ако неће њима да дају, онда нека часте оне који су их подржали у овој одлуци, чланове ПУПС-а и Савеза пензионера Србије.

Вујасиновић каже да њихово удружење не одустаје од тужбе у Стразбуру пошто су износи на чековима за све који имају пензије веће од 25.000 динара, „већ годину дана незаконито смањени“.

Са друге стране, Партија уједињених пензионера Србије поздравља одлуку Владе Србије о повећању пензија и исплати дуга војним пензионерима у наредној години оцењујући да је „прва битка за пензије добијена“.

– Проценат повећања је у другом плану и он је само потврда дугорочне стабилности. Пензије су редовне и сигурне – кажу у ПУПС-у.

У Синдикату запослених у здравству и социјалној заштити кажу да се ни на један начин неће противити најави премијера Вучића да се плате „белих мантила“ увећају за само три процената.

– Свесни смо ситуације у којој се налази држава и нећемо реаговати против корекције плата, која за већину заправо није повећање, јер су претходно све зараде веће од 25.000 динара умањене за 10 одсто – каже за „Новости“ др Зоран Савић, председник синдиката.

Он објашњава да је по том основу плата специјалисте раније умањена за више од 7.000 динара, а сада се „увећава“ за непуне 2.000, и износиће 68.000 динара.

И док репрезентативни синдикати калкулишу како су просветари ове године, због смањења плате од десет одсто, већ изгубили око 60.000 динара, министар просвете др Срђан Вербић у четвртак им је поручио да ако сматрају да помоћ од 7.000 динара није фер, могу да је врате у републички буџет. Он наглашава да помоћ није за синдикате, већ за просветне раднике.

Помоћ је знатно мања од губитка, али кажу да је ипак нешто и да није фер да саветују чланство да је се одрекну.

– Ова помоћ је тренутна, а просвети су потребна трајна решења – сматра Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника. – Повећање плате од четири одсто ће од 1. јануара благо поправити положај просветних радника, али би нам са тим ритмом повећања биле потребне три године да се вратимо на прошлогодишњу плату. Тада смо изгубили између 4.500 и 5.000 динара месечно, а сада ћемо добити просечно 1.600 динара.

Јанковић каже и да је Унија разочарана што једнократну помоћ нису добили запослени у предшколским установама, јер је њихов положај далеко лошији од колега из високог образовања, којима ће стићи чек на 7.000 динара и повећање плате.

Предлог Синдиката образовања Србије био је да они којима плата није смањивана добију по 5.000, а остали 20 одсто зараде. Према речима председника Бранислава Павловића, таква подела била би правичнија.

– Све ово, једнократна помоћ и повећање плате, није много, али битно је да се однекуд крене – напомиње Павловић.

Повећање плата запослених у Министарству одбране и Војсци за два посто заслужује поздрав, али га припадници система одбране у својим новчаницима готово неће ни осетити, готово је заједнички став синдиката.

– Поздрављамо сваки корак ка побољшању нашег материјалног положаја, али ово повећање је заиста премало да би имало озбиљнијег ефекта – каже Новица Антић из Војног синдиката Србије. – То се посебно односи на најугроженије категорије запослених у систему одбране – војнике, подофицире и цивиле.

На сличном трагу су и у АСНС Синдикату Војске Србије.

– Од министра одбране добили смо начелно обећање да ће се решавати питање материјалног положаја најугроженијих категорија у систему одбране. Сигурно је да Војска, уз дужно поштовање свих осталих занимања, не би требало да буде на крају ланца повећања примања – сматра Душко Јовановић из овог синдиката.

Извор: Вечерње новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s