Без пацки Приштини из Брисела и Америке!

Скупштина Косова (Фото: kuvendikosoves.org)

Брисел и Вашингтон, по свему судећи, толерисаће одлуку Приштине да пробије договорени рок за формирање Заједнице српских општина. По споразуму две стране из августа, ЗСО је требало да се оснује до 25. децембра, а из ЕУ и САД шаљу сигнале да треба сачекати одлуку косовског Уставног суда о Заједници, а ње неће бити пре Нове године.

  • Према нашим информацијама, такво извргавање договора из Брисела, могло би потпуно да замрзне наставак дијалога, бар до краја 2015. А план је био да се током овог месеца одржи још једна рунда на премијерском нивоу и да се на њој додатно приближе ставови Београда и Приштине о више тема, што би била идеална увертира за отварање поглавља 35 у преговорима о чланству Србије у ЕУ.

Амбасадор САД Мајкл Кирби потврдио је да треба сачекати одлуку Уставног суда, за коју, на основу досадашњег искуства верује да ће бити позитивна:

– И до сада је од Уставног суда у Приштини тражено да се изјасни о различитим деловима споразума и сваки пут је пресуђено да су они у складу са Уставом. Верујем да када се постизао споразум, да су преговарачи имали у виду да је он у складу са њиховим домаћим правом.

На наше питање да ли је дијалог угрожен, Кирби каже:

– Он је неопходан. Може да се настави у другим сегментима – око моста, таблица, имовине, слободе кретања, правосуђа…

Међутим, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да је беспредметно разговарати о наставку нормализације односа и отварати нове теме, све док се не формира ЗСО:

– Кад Приштина не поштује договоре из првог споразума, како разговарати о новим питањима? Одговор Београда на опструкцију Приштине неће бити симетричан и српска страна неће „подметати ногу“ оним решењима до којих је Приштини стало, а верујем да ће захтев Београда упућен Бриселу да интервенише као гарант споразума морати да уроди плодом. Ако ЕУ не приволи Приштину да спроводи договорено, и њихов ауторитет биће угрожен.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун истакао је у најновијем извештају о Косову значај успостављања ЗСО и израде њеног статута у договореном временском оквиру:

– ЗСО је једна од тачака које представљају угаони камен Бриселског споразума. Успостављање Заједнице је суштински корак ка пуној примени историјског Бриселског споразума и даљем побољшању живота становништва на Косову.

Ниједна Влада није поступила према мањинама као што је Милошевић поступио на Косову, где је мањина убијана, депортована и где је извршен геноцид над албанским становништвом – изјавила је јуче Улрике Луначек, потпредседница Европског парламента за немачку ТВ АРД

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s