СУМОРНА ПРЕДВИЂАЊА: Људима прети иста опасност која је побила неандрталце!

(Фото: mithsonianmag.com)

Соларнa радијацијa којa би значајно штетилa Земљи услед промене полова могле би трајати 200 година, упозорили су научници НАСА-е, пише британски „Експресс“. НАСА је потврдила страхове да човечанство иде ка драматичном догађају, уколико се магнетни полови промене.

  • Климатолози верују да крећемо према промени магнетних поља планете, догађају који се већ збивао па се у појединим научним круговима сматра одговорним за уништењем Неандерталаца.

Брус Јакоски, главни климатолог на универзитету Колорадо, рекао је да када се догоди промена, магнетна поља Земље која спречавају да до нас допру опасне радијације сунца, била би неутрализирована на 200 година.

Овај детаљ открио је током историјске најаве како је Марс изгубио 99% своје атмосфере и својих океана који су могли бити дом некој врсти живота. Соларни ветрови уништили су његову атмосферу.

„Када се догоди промена полова, Земља неће имати магнетска поља око 200 година“, рекао је.

Очекује се да би током тог времена, соларне експлозије могле уништити део наше атмосфере као што се то догодило на Марсу пре неколико милијарди година. Међутим, 200 година није довољно да сунце уништи атмосферу толико да би живот на планети изумро у потпуности.
Мајкл Мyер, главни научник НАСА-ине мисије на Марс додао је да је сунце било много снажније у ранијим фазама сунчевог система када је „страдао“ Марс, а чак и тада је тај процес трајао милијардама година. Научници признају да 200 година без магнетног поља које би бранило Земљу од сунчевих соларних олуја, имало би последице за људе. Током промене полова становници Земље могли би имати повећан ризик од рака коже.

Магнетно поље наша је прва линија обране против штетних УВ зрака и свако стањивање атмосфере значи повећање ризика од рака коже. Без магнетног поља или с значајно смањеним магнетним пољем, соларне олује могле би уништити глобалне комуникационе објекте, снабдевање електричном енергијом и довести до пожара, сматрају поједини истраживачи.

Геолози кажу како су се овакве промене већ догађале много пута у историји постојања Земље, а последњи пут то се догодило пре 780.000 година, за време каменог доба.

Алан Томпсон, британски геолог каже како се тада нису догодиле никакве катастрофалне ствари.

„Није се догодило глобално померање континената, или катастрофе на целом планету, што је доказиво из фосила и других материјала који су нам познати из тог доба“, каже Томпсон.

Промена полова могла би се догодити за мање од 1.000 година. Научници верују како ће тада магнетна поља опасно ослабити и оставити нас на милост соларним олујама и радијацији.

Ипак, право је питање да ли је већа опасност за планету соларна радијација или нуклеарни рат који предвиђају поједине анализе. Више о овој врсти опасности прочитајте овде.

Извор: Правда

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s