ЦРНА БЕРЗА ЦРНОГ ЗЛАТА: Ево ко продаје нафту Исламске државе!

Нафта – главни извор прихода Исламске државе
(Илустрација: Гугл)

Бивши посланик турске опозиционе Републиканске народне партије Мехмет Али Едибоглу каже да је један од најважнијих извора џихадиста Исламске државе продаја нафте и да са овом терористичком организацијом сарађују турски и ирачки бизнисмени.

Мехмет Али Едибоглу напомиње да се у региону око града Рака налази извориште сиријске нафте:

„Исламска држава држи под контролом та налазишта и заједно са одређеном групом лица која су блиска Масуду Барзанију (курдски и ирачки политичар) бави се продајом нафте. Својевремено сам се активно бавио овим питањем. Чак је и у УН био представљен извештај овим поводом“, изјавио је Едибоглу у интервјуу Спутњику.

  • ИД се бави експлоатацијом нафте, а потом се она продаје преко Турске уз посредништво људи блиских Барзанију, каже он.

„У том извештају који сам направио прошле године, постоје подаци да је у почетку приход од продаје нафте био 800 милиона долара, а да је та сума касније достигла 1-2 милијарде долара. До данас се спроводе истраге овим поводом. Постоји информација да је 27 турских и ирачких бизнисмена директно укључено у ту трговину. Влада Ирака је спровела низ мера у том смеру“, објашњава Едибоглу и додаје:

„Вероватно су УН доставиле ирачким и турским властима спискове са именима тих бизнисмена. У овом тренутку се наставља трговина нафтом која доноси огромне приходе за ИД. Из Турске нафта даље танкерима одлази преко Средоземног мора у различите тачке света“.

Турска демантује да помаже ИД, али наоружава неке локалне групе, које даље своје оружје продају терористима ИД. Заправо, у Сирији има много ситних група које Турска сматра „умереним милитантима“ и пружа им приличну подршку.

„Нусра фронт и ИД приморавају ове групе да џихадистима препродају своје оружје. Велики део оружја које пређе преко границе Сирије завршава у рукама ИД или Нусра фронта“, каже Едибоглу.

Едибоглу истиче неефикасност снага међународне коалиције у борби против ИД.

„Џихадисти заправо нису забележили драстичне губитке током бомбардовања које спроводе снаге међународне коалиције у Сирији. Највероватније је то повезано са чињеницом да они унапред добијају информације о томе који ће циљеви бити гађани. Међутим, ваздушна кампања Русије је драстично ефикаснија — тек су када је она почела забележили озбиљне губитке. Претпостављам да ће током следећих неколико месеци Влада Сирије моћи да успостави контролу над значајном територијом државе. Ако Русија настави кампању и ваздушни удари чак можда буду потпомогнути копненим ударима, терористи ће доживети коначни пораз“, објашњава он.

На питање шта је неопходно учинити како би се прекинули канали финансирања ИД, Едибоглу каже да је у првом реду неопходно врло конкретно одредити ко је заправо та „умерена опозиција“ у Сирији, а ко се само скрива иза тог појма.

„Осим тога, неопходно је онемогућити испоруке нафте из северног Ирака које продају људи блиски Барзанију. Тамо има и проамеричких компанија, које, како ми претпостављамо, такође учествују у том процесу. Али, наравно, неопходно је и што пре елиминисати борце из региона око Раке, како би им се онемогућио приступ нафти. Ако се у томе успе, ИД ће убрзо изгубити снагу, односно значајну финансијску подршку“, закључује Едибоглу.

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s