Венера, Марс и Јупитер у небеском троуглу …

Блиски сусрет Месеца (лево), Јупитера и Венере (десно),
фотографисан у Шпанији (Фото НАСА / Ф. Реј)

Ретка конјукција три планете биће видљива голим оком до краја седмице

  • Ако се ових дана пробудите пре изласка Сунца, хладно јутро позног октобра може да улепша поглед кроз прозор. На тамном источном небу голим оком је видљива ретка астрономска појава – блиски сусрет Венере, Јупитера и Марса у „плитком” троуглу, објавила је на свом сајту америчка свемирска агенција Наса.

Свака планета кружи својом орбитом око Сунца и свакој је потребно другачије време да обиђе круг. Ове седмице, посматрано са Земље, ова три тела налазе се скоро у правој линији. Венера, Марс и Јупитер и даље остају свако на свом одстојању, милионима километара међусобно удаљени, а деловаће близу због релативног положаја у Сунчевом систему. Нама са Земље је тешко да видимо „дубину” свемира који раздваја планете.

Најсјајнија је Венера, 12 пута светлија од Јупитера, и ове две планете видљиве су и када небо почне да прелази у кобалтно плаву боју. Марс, 250 пута тамнији од Венере, може да се види само сат времена пре изласка Сунца.

  • Посебно јасан плитак троугао планете биће формиран данас, када ће се Венера наћи готово у линији са Јупитером и Марсом, али конјукција, како астрономи зову овакве сусрете небеских тела, биће видљива све до краја седмице. Помоћу двогледа и телескопа планете могу да се виде још боље.

Редак феномен, на небеском „репертоару” поново тек за шест година, видљив је Земљанима где год се налазе, под условом да је небо ведро.

Космички сусрет две планете дешава се више пута у години, али груписање њих три је знатно ређа појава. Занимљиво је и то што ове планете могу да се виде без помагала, јер сусрет Урана, Нептуна и Сатурна због њихове удаљености не би било могуће видети голим оком.

Двогледом ће бити видљиви и Јупитерови месеци: Ио, Европа, Ганимед и Калисто. Три од четири моћи ће да се виде у различитим конфигурацијама сваког јутра.

Када се заврши октобар, планетарни троугао почеће полако да се распада. Ипак, почетком новембра месечев срп ушетаће међу раштркане планете у лабавој конјукцији. Шестог новембра биће близу Јупитера, а седмог пролази поред Марса и Венере, објављено је на сајту Насе.

Аутор: Ј. Ј. К. / Извор: Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s