ЕВРОПА ПОДРЖАВА СРБИЈУ ЗБОГ СВОЈИХ ЦИЉЕВА …

Др Миодраг Зец (Фото: Гугл)

Професор економије на Филозофском факултету у Београду Миодраг Зец оценио је да Европу не интересује шта се у Србији догадја већ да се коначно заврши косовски проблем и да се највероватније иде у правцу признавања косовске државе.

„Друго питање због кога је Европа страшно заинтересована за нас је да се, ако је могуће, што пре угура Република Српска у централизовану Босну, пошто је то њихова опсесија: да се све државе могу распасти, а у распаду многих су они лично учествовали, али баш Босна, ето, мора бити јединствена“, рекао је Зец за Магазин Бизнис.

  • Он је додао да Влада Србије са Александром Вучићем на челу има подршку Европе јер је процењено да је спремна да помогне да се остваре та два циља, а да истовремено обезбеди унутрашњу стабилност.

„Што се тиче економских реформи, пуна су уста свима тога, али се поставља питање којим путем поћи. Ја не видим једно целовито геостратешко мишљење да се направи мала и функционална држава. Ја видим појединачне реформе које су доста болне и о чијим се правцима може дискутовати, а које су превасходно везане за буџетски дефицит и буџетско уравнотежење“, рекао је Зец.

Како је истакао, буџетски дефицит је смањен тако што су смањени расходи и то оних буџетских корисника који се могу најлакше контролисати, а то су расходи пензионог система и делимично плате запослених, односно плате средње класе.

„Није проблем што је пропала наша држава па покушавамо да направимо неку нову, демократску, либералну. Није то проблем, проблем је што је пропало друштво. Јер, друштво прави државу. Кад је Немачка држава пропала 1945. године, разорено све, окупација, војска… Али, Немци су остали у уверењу да има смисла учити школу, да има смисла нешто знати, да има смисла радити“, казао је Зец.

У Србији је, по његовим речима, проблем што се млади питају има ли смисла ићи у школу кад је половина диплома лажна и има ли смисла бити најбољи ђак кад се најбољи обично не могу запослити, а држава им шаље поруку да се учлане у партију како би могли да добију радно место.

„Београдски Економски факултет ове године није испунио квоту да упише довољно студената јер је преовладало схватање да не мораш толико да се мучиш кад и на други начин можеш да дођеш до дипломе. Суштина је да ли у друштву има вредности. Да ли наш грађанин каже – има ли смисла стати у ред? Нема, јер сви иду преко реда. Дакле, нама је потребно да изградимо друштво, а то се мора почети од обданишта и од основне школе“, указао је Зец.

Он сматра да Влада Србије која сада има велику подршку и моћ да спроведе промене, треба да са више пажње ослушкује критичко мишљење, „а не да само окупља истомишљенике“.

„Имали би многи људи шта да кажу. А на сваку упитаност, власт реагује агресивно. Кад ја питам, па зашто измештате станицу неће људи знати доћи, или кажите ми ко је то изместио станицу из центра града, кад то питање поставиш, ти си народни непријатељ“, казао је Зец за Магазин Бизнис.

Извор: beta.rs

Приредио: Велибор Михић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s