АФЕРА ХЕЛИКОПТЕР: Пресуда генералима је смешна, то је силовање правде!

Живак и Бандић (Фото: Јутјуб)

БЕОГРАД – Пресуда Војног дисциплинског суда којом су генерал-мајор Ранко Живак и генерал Предраг Бандић оглашени кривим за пропуштање радње, односно за прекорачење службеног овлашћења у хеликоптерској несрећи у којој је погинуло седморо људи правно је силовање и покушај скидања политичке одговорности с министара Братислава Гашића и Златибора Лончара, оцењују саговорници.

  • Бригадни генерал у пензији Срето Малиновић, некадашњи заменик команданта Ваздухопловства и ПВО, каже да је пресуда вођена по принципу „кадија ти суди, кадија те тужи“.

А где су министри?

– У питању је правно силовање. Па не може комисију да води лице које је било у ланцу догађања – Љубиша Диковић, начелник Генералштаба! У деловима ми је чак и смешна. А онај који је донео ту одлуку очигледно није читао закључке ни прилоге – изјаве учесника догађаја. Да јесте, видео би да могу да терете и Диковића за оно за шта конкретно терете Живака – напомиње он.

Петар Војиновић, уредник ваздухопловног портала Tangosix.rs, такође сматра да пресуда није решење и не имплицира коначну кривицу.

– Чини ми се да се поново поступа исхитрено са информацијама, издваја се поново онај кога је безбедније окривити и зато ће потпуно расветљавање догађаја бити могуће једино на цивилном суду – рекао је Војиновић, оценивши да изречене дисциплинске мере спадају у најблаже.

Александар Радић, војни аналитичар, оценио је да неправоснажна пресуда Војног суда отвара питање одговорности политичара који су одбацивали могућност да су Живак и Бандић криви.

– Војни суд препознаје да ту постоји одговорност и кривица, али изостало је питање одговорности политичара, ту пре свега мислим на министре одбране и здравља који су тврдили да ту одговорности нема. Ко је тај ко доноси процену одређене одговорности? – упитао је Радић.

Министар одбране Братислав Гашић ни јуче се није оглашавао, а портпарол Војске Јован Кривокапић је поручио:Пресуда није коначна.

– Нико не може да коментарише пресуде Војног суда. Важно је рећи да она није правоснажна, није коначна, и да поводом ње тек треба да заседа Виши војни дисциплински суд. Овај суд се не бави кривичном одговорношћу, њоме се бави цивилни суд – рекао је Кривокапић.

Окривљеним генералима изречена је дисциплинска казна забране унапређења у виши чин или напредовања на виши положај, генералу Живаку у трајању од једне године, а Бандићу током две године, што је Министарство одбране јуче и званично саопштило. Војни дисциплински суд је, наиме, разматрао да ли је дошло до кршења војне дисциплине и прописа.

Чека се Тужилаштво

Он је под надлежношћу војног система, што је и уобичајена пракса у свету, а заседа само у случајевима кад се процени да за то има елемената. Много већу „тежину“ има истрага Вишег јавног тужилаштва, која се бави кривичном одговорношћу и њоме су обухваћени и министри Гашић и Лончар, који су изузети из војне процедуре јер су цивилна лица. Диковић и Бандић јуче нису били доступни за коментар. Пресуда је саопштена 16. октобра 2015. године, а окривљени, браниоци и тужилац имају рок од осам дана откад је добију у руке за подношење жалбе Вишем војном дисциплинском суду. Подсетимо, хеликоптер „ми-17“ срушио се 13. марта у Сурчину приликом повратка из Рашке, одакле је превозио болесну бебу из Новог Пазара. У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, механичар Иван Миладиновић, медицински радници Џевад Љајић и Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић. Мехићева удовица није желела да коментарише одлуку, док се у породицама других страдалих нису јављали на телефон.

Tужилаштво без коментара

О паду хеликоптера истрагу води Више јавно тужилаштво у Београду, али је и после седам месеци од пада хеликоптера, и даље у предистражном поступку! У Вишем јавном тужилаштву јуче нису хтели да коментаришу овај случај, али нам је незванично речено да ће можда имати више информација сутра. Подсетимо, до сада су своје исказе о овој несрећи дали министар Братислав Гашић и генерал Бандић у Тужилаштву.

Отворено супруга генерала Предрага Бандића: Ово је велика неправда

Супруга генерала Предрага Бандића испричала је да он још увек не може да преболи људе који су страдали тог кобног 13. марта у паду хеликоптера.

– Он не може да преболи те људе… Верујте, свима нам је претешко, али замислите само како се он осећа… Страшно пати, Омера Мехића је јако волео и поштовао. Тешко му је, није се опоравио од те огромне трагедије – рекла је она. Одлуку Војног суда да њеног супруга огласи кривим за прекорачење службеног овлашћења сматра „неправдом“.

– Огромна неправда је у питању, не бих знала шта још да кажем – поручила је на крају.

Шта кажу политичари:

Гордана Чомић, ДС
Гашић незаконито поступао

Да би било дисциплинских прекршаја генерала, морало је бити одлуке министра Гашића, а кажњавати генерале само је покушај да се заташка чињеница о незаконитом поступању министра у тренутку доношења одлуке.

Зоран Живковић, НС
Судска казна неопходна

Треба судски казнити све одговорне. Узмете легалну оружану силу државе да се играте њоме, онда убијете седам људи из тешког нехата, и онда ове осудите да не могу да добију нову звездицу и стан једну и две године.

Зоран Бабић, СНС
Унутрашње ствари

Не бих ништа коментарисао. Ипак се ради о унутрашњој ствари војске, а не о цивилној ствари.

Санда Рашковић Ивић, ДСС
А командна одговорност?

Пресуда је комична. Питање је шта је с ланцем командне одговорности и онима који су дали налог.

Драган Шутановац бивши министар одбране
Скандалозна пресуда

Пребацивање одговорности на два генерала који су јасно рекли да се наредбом о употреби хеликоптера крше процедуре у у најмању руку је скандалозно и, очигледно, урађено под притиском политичких интереса! Од самог почетка било је јасно да ће се терет одговорности пребацити на посаду и високе официре РВ и ПВО, што се управо и дешава. Подсећам да је Вучић рекао да не да Гашића и тиме потпуно обесмислио сваку даљу истрагу.

Првослав Давинић бивши министар одбране
У складу с прописима

То је донето у складу с прописима и степеном одговорности двојице генерала, и у складу је с категоријом пропуста. Од самог почетка сам сматрао да не постоји кривично дело, да је то последица стицаја околности и неспремности људи да поступе потпуно у складу са оним што је требало урадити, али не из зле намере, већ стицајем околности. Ово је упозорење за оно што би убудуће требало радити.

Зоран Станковић бивши министар одбране
Боље да ћутим

Немам никакав коментар. Било би лоше да ја то коментаришем.

Извор: Курир

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s