НОВА ПОЛИТИЧКА СНАГА: Заветници представили програм „Српска суверенистичка платформа: Отпор окупацији“

Први конгрес Српског сабора „Заветници“
(Фото: Правда)

БЕОГРАД – Српски сабор „Заветници“ одржао је данас у Београду свој Први конгрес на којој је усвојен нови програм под називом „Српска суверенистичка платформа: Отпор окупацији“ .

Конгресу је присуствовало више од 250 делегата Српског сабора „Заветници“ из Србије, Рерпублике Српске, Црне Горе, Македоније и српске дијаспоре. Подршку Српском сабору „Заветници“ су својим присуством пружили представници амбасада Руске Федерације, Белорусије и Сирије. Међу гостима је био и лидер Словеначке народне странке Змаго Јелинчич, високи функционери Демократске странке Србије, као и представници више патриотских покрета и организација.

Више од 250 делегата присуствовало је Конгресу (Фото: Заветници)

Више од 250 делегата присуствовало је Конгресу (Фото: Заветници)

На почетку Конгреса, члан главног одбора Заветника Будимир Марковић, поднео је извештај о резултатима рада Српског сабора Заветници. Марковић је набројао низ патриотских акција које су  Заветеници спороводили у предходном периоду. Он је објаснио да се чланство покрета вишеструко увећало и да су израсли у озбиљну политичку снагу.

Марковић је посебно указао на успешну међународну сарадњу коју Српски сабор „Заветници“ има са организацијама у словенским земљама, али и са евроскептичним организацијама  на Западу. Посебан акценат стављен је на контакте Српског сабора „Заветници“ у Руској Федерацији где су њихови представници учествовали у низу политичких конгреса и конференција.

Портпарол Српског сабора Заветници Милица Ђурђевић, истакла је да су Заветници данас једна озбиљна политичка опција, која се залаже за модерну Србију, чији темељи су старији од многих других нација.

Портпарол Заветника „Милица Ђурђевић“ (Фото: Заветници)

Портпарол Заветника „Милица Ђурђевић“ (Фото: Заветници)

Ђурђевићева је поручила да Заветници не пристају на промену свести и Светосавског идентитета српског народа јер је управо тај идентитет ослонац, на којем почивају све наше победе и нада у опоравак Србије. Она је истакла да Косовски завет и борба за одбрану Косова и Метохије представљају основ политике Српског сабора „Заветници“.

– Са Запада, постављају нам услове за – будућност. Као да је једина будућност она коју они виде. И још од нас траже да сопствену будућност купујемо, продајући себе. Која озбиљна нација је продала сопствену историју да би купила своју будућност? Ниједна, осим оних које су нестале. Не. Будућност се ствара. У будућност се верује. Будућност је ствар нашег избора. Слика Србије коју видимо, морамо мењати сликом Србије какву желимо. Желимо озбиљну, модерну државу чији су темељи старији од већине светских. У том смеру морају бити упрегнути наши напори, наша веровања, наша надања. У том смеру су ангажоване наше вредности које ћемо и дању и ноћу, и јуче и сутра, бранити под стражом у чувању свих наших завета – рекла је она.

Стефан Стаменковски (Фото: Заватници)

Стефан Стаменковски (Фото: Заватници)

Председник Српског сабора Заветници Стефан Стаменковски представио је, у свом излагању, политичку платформу Заветника под називом „Српска суверенистичка платформа: Отпор окупацији!“, у којој су као кључна програмска начела истакнути борба за одбрану српског суверенитета и територијалног интегритета, очување КиМ, сузбијање свих врста сепаратизма, прекид интеграција у НАТО и ЕУ, смањивање економске зависности Србије у односу на ЕУ и јачање политичке, економске и војне сарадње са Руском Федерацијом и државама БРИКС-а. Он је истакао да ће се такође залагати за заштиту српског сељака и развој пољопривреде, забрану продаје државне земље странцима и одбрану пољопривредног потенцијала северне Србије која се данас налази под фактичком економском окупацијом појединих тајкуна и страних обавештајних служби“. Политичка платформа Заветника предвиђа и адекватне мере за заштиту ћирилице као националног писма, очување српских културних споменика, нарочито на подручју КиМ, као и развијање конструктивне сарадње са српском дијаспором, којој треба обезбедити и политичко присуство у Народној Скупштини Србије.

Платформа коју је Стаменковски предложио усвојена је једногласно. Политичку платформу „Српска суверенистичка платформа: Отпор окупацији“ можете погледати ОВДЕ.

Први конгрес Српског сабора Заветници (Фото: Заветници)

Први конгрес Српског сабора Заветници (Фото: Заветници)

Окупљенима су се обратили и представник Српског сабора „Заветници“ из Републике Српске Никола Вујчић, члан Одбора за здравство др Зоран Зечевић и члан Главног одбора Станислав Гашпаровски.

Током својих говора, сви представници Заветника критиковали су политику актуелне власти према Косову називајући је „издајничком“. Борба за Косово и Метохију је представљена као основа деловања Српског савора „Заветници“. У складу са тим, Први конгрес Српског сабора „Заветници“ завршен је извођењем песме „Са Косова зора свиће“.

Извор: Правда

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s