ПУТИНЕ, СРБИНЕ: Руски председник има српске крви?

Владо Мићуновић главни и одговорни уредник српско-руског магазина “Наше слово” после темељне истраге, дошао је до податка који указују на то да би руски председник Владимир Путин можда могао да има српске крви.

  • У истрази у којој му је свесрдно помогао кустос Живко Марковић, према сведочанству Мићуновића, кренули су од биографије славног српског просветитеља Доситеја Обрадовића.

Добар део тих записа односи се на луде дечачке дане Доситеја, који се до закалуђерења звао Димитрије, као и његовог најбољег друга Николе Путина, званог Ника. Ову двојицу немирних пајташа, спремних на свакакве авантуре и изазове у тражењу нових сазнања о животу, обичајима и вери, повезивао је још ведар дух и велика храброст.

Њих двојица потичу из места званог Чаково, које је у то време припадало румунском делу Баната. Заједно су у Темишвару код истог мајстора Петра Јаковљевића, изучавали крзнарски занат. Још пре повезивања животних путева Нике и Димитрија (Доситеја) овај други кренуо је с великом неуспелом авантуром: покушао је да бежи у калуђере, односно у Турску.

Два другара, Путина и Обрадовића, у многом је приближавала чињеница да су обојица били сирочад: Ника је имао само мајку, а три године млађи Димитрије није имао ни оца ни мајку.За Нику се много касније заинтересовао и Марко Живковић, професор Универзитета у Букурешту. Пишући своју докторску дисертацију о Доситеју он је закључио да се након повратка из манастира Хопово Путину губи сваки траг: није нашао ниједан податак у родном му Чикову, нити у Државном музеју у Темишвару.

Кустос Марковић је у циљу сазнавања истине написао писмо колегиници из Румуније Олги Путин, кустосу Музеја Српске Православне Цркве у Темишвару.

Одговор од госпође Путин стигао је у Нови Сад 1. августа 2000. У њему је саопштила да од почетка 20. века породице Путин више нема у Чакову, али има једино у Иванди, одакле и она потиче. Госпођа Путин нагласила је у одговору на писмо да се и лично интересује за своје порекло.

Сматра се да су се Путинови преци доселили с Космета за време Велике сеобе Срба 1690. године. Једна њихова грана покушала је преко карпатских гудура да стигне до Русије. Била је то права голгота по највећој хладноћи, јер су кренули на пут у касну јесен, уз велику неизвесност да ли ће савладати све замке сурових Карпата. Олга Путин навела је још да се њен деда за време Првог светског рата прикључио Србима у Русији.

Из Потиске, Поморишке и Подунавске војне границе у Русију се преселило око 25.000 Срба који су тамо основали своја нова насеља са завичајним именима. То је почело 1751. године и трајало је више година. Поставља се питање како се о Ники Путину после његовог повратка у Чаково баш ништа не зна. Највероватније је тај немирни ватрени дух после неуспеле хоповске авантуре с неком од српских група одјездио у Русију и тамо заорао бразду, пустио корен у руску земљу, савио своје гнездо и оформио породицу на новом огњишту.

Пошто су се српски преци лозе Путин тада запутили у Русију, логично се намеће питање: није ли садашњи председник Русије један од потомака Нике Путина или неког другог од те фамилије из Војводине, чији још дубљи корени досежу до српског страдалачког Косова? Није ли овај мудри и уздржани, али кад треба и веома одлучни државник, наше горе лист – као што је у жилама руског цара Ивана Грозног, преко његове баке по женској линији, Ане Глинске (потиче из српске властелинске породице Јакшић) – такође текла српска крв?

Према Мићуновићем писању, у међувремену је и Путинов брат од стрица сазнао да се овде истражује могуће Путиново српско порекло. На питање да ли се љутио или увредио, добио је следећи одговор:

„Не да се није љутио, већ се радовао тој причи и све време уз помоћ једног броја присутних пријатеља је, видело се навијао за српску верзију“.

Извор: Poreklo.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s