Пројекат је почео: Руси улазе у Србију, отварају школе и медије

Документ о спрези у области образовања, културне размене и информисања потписан између Руског дома, школе Артимедија и Удружења за младе Србије

  • Споразум о сарадњи у областима међународне друштвене сарадње између институција Србије и Руске Федерације којим је предвиђена изградња руске основне школе и културна размена, али и оснивање руских медија у Србији потписан је 16. 10. ’15 у Руском дому у Београду.

Споразум су потписали заменик директора Руског дома Роман Рикунов, оснивач средње школе Артимедија Саша Боројевић и председник Удружења за младе Србије (УМС) Бошко Козарски.

– Потписивање овог споразума представља озваничење већ постојеће сарадње између ове три институције у области науке, образовања, културе и уметности. Поносан сам што сам данас овде, јер су наше највеће богатство управо српски пријатељи који цене и воле руску културу – рекао је Рикунов.

Најављен је и пројекат прве приватне руске основне школе ван територије Русије која ће бити изграђена на Новом Београду до септембра следеће године.

– Инвестиција је вредна два милиона евра и од великог је значаја и за Београд и за Русију. За школу већ постоји велико интересовање, у њој ће предавати руски професори, а моћи ће да се упише 300 деце – рекао је Саша Боројевић из Артимедије.

Председник УМС Борис Козарски је казао да ће акценат бити и на руској кинематографији:

– У склопу културно-уметничке размене довешћемо најпознатија руска имена у Београд, али ћемо се бавити и афирмацијом српских уметника у Русији.

Најављено је и оснивање руске медијске куће у Београду која ће програм засновати на културно-образовном и информативном програму, а отвориће и нова радна места.

Саша Боројевић каже да два надлежна министарства Русије и Србије већ раде на решавању питања аутоматског признања диплома ове школе. Школа ће се простирати на 3.000 метара квадратних и имаће базен, хокејашку дворану, спортске сале и специјално опремљене учионице.

Извор: Курир

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s