Шешељу пресуда до краја марта

БЕОГРАД – Судије Претресног већа Трибунала у Хагу тренутно већају о пресуди лидеру радикала Војиславу Шешељу и она би требало да буде изречена најкасније до априла 2016. – потврђено је „Новостима“ у хашком суду.

Тако би, 13 година од одласка првог човека СРС у Шевенинген и четири године од изношења завршних речи на суђењу, коначно могла да буде стављена тачка на најдужи процес у историји међународног суда.

Портпарол Трибунала Ненад Голчевски каже за наш лист да се пресуда Шешељу очекује током првог квартала 2016. године.

– Засада немамо тачан датум изрицања. Претресно веће је тренутно у процесу већања о пресуди.

Лидер СРС за „Новости“ каже да га уопште не интересује шта ће у пресуди да пише и да неће ићи на изрицање:

– Мене интересује само пут до власти, а не до Хага. Ко зна шта ће да раде, а и не занима ме. За мене је ново то што ће пресуда бити у првом кварталу следеће године, а колико знам, двоје од троје судија има мандат до краја ове године, а не сећам се да им га је СБ УН продужио. У питању су Антонети и Латанци.

Тома Фила, адвокат са дугим стажом у хашким судницама, каже за „Новости“ да очекује да ће пресуда бити таква да се Шешељ више неће враћати у затвор:

– Пракса је таква да они већају, па донесу пресуду и онда се она преводи, да би у тренутку изрицања одмах била подељена у писаној форми. Волео бих да буде ослобађајућа, али не верујем. Мислим да ће бити таква да је Шешељ већ провео у затвору оно време које ће предвидети пресуда или барем две трећине, након чега се затвореници пуштају на слободу.

Он додаје да оптуженик углавном мора да буде присутан на изрицању коначне одлуке, али да је било случајева када су направљени изузеци.

Извор: Вечерње Новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s