Холанђани спремни да објаве да је малезијски Боинг оборила ракета „Бук” лансирана из Сњежног

Meсто пада авиона (Фото: nws.su)

Холандија је саопштила да ће резултате истраге о катастрофи малезијског путничког Боинга на истоку Украјине у уторак објавити председник њеног Савета за националну безбедност Тибе Јустра и да ће то учинити у бази ратног ваздухопловства „Гилзе-Рајн”.

Истрага је трајала 15 месеци, а Холанђани тврде да њен циљ није био да утврди – ко је крив за пад тог Боинга јер ће то бити предмет посебне кривичне истраге.

Холанђани тврде да ће објавити због чега је дошло до те трагедије. Они су, иначе, 9. септембра прошле године објавили резултат своје прелиминарне истраге: Боинг је погодио велики број „високоенергетских честица због чега се, по свему судечи, распао у ваздуху”.

Дакле, Холанђани тврде да су водили авио-истрагу, али доста знакова указује да ће својим извештајем покушати да оптуже Русију или да барем подастру неке „елементе” за то.

На овакав закључак упућује и околност да Русији – иако су били дужни – нису послали коначну верзију свог извештаја.

Московски лист „МК” објавио је ноћас да ће Холанђани објавити да је малезијски путнички авион 17. јула 2015-те оборила ракета „Бук” лансирана из околине града Сњежноје у Донбасу. Ово одмах повлачи закључак да су авион оборили „донбаски сепаратисти” који су у то време контролисали околину тог невеликог града.

У исто време ће свој извештај обајвити и руски концерн Алмаз-Антеј који производи ракете „Бук”.

Тај концерн је претходно извео експеримент са реалним лансирањем ракете „Бук” и дошао до закључка: ако је малезијски Боинг заиста оборен том ракетом, онда је она могла да буде лансирана само из околине села Зарошћенскоје које је половином прошле године контролисала украјинска армија.

Око тог села, како тврди светски познати руски концерн, били су распоређени ракетни системи украјинске армије.

Алмаз-Антеј посебно указује да постоје две варијанте ракета „Бук”. Једна приликом експлозије „емитује” као „високоенергетске честице” својеврсне „звездице”, а друга – „коцкице”.

„МК” указује да холандски извештај садржи противречност јер истовремено тврди да је према Боингу летео „Бук” са „звездицама”, а да су га уништиле металне „коцкице”.

Стручњаци Алма-Антеја тврде да је „Бук” прилично савршена ракета и да је такво нешто – напросто немогуће!

Индиректно, Холанђани тврде да је Боинг оборио „Бук” какав нису прошле године имали ни Украјина ни „донбаски сепаратисти” већ само – Русија. А „нелогичности лета ракете” објашљавају поремећајем у раду њеног компјутера.

Кијев иде и даље и тврди да је све лако објашњиво јер су „донбаски сепаратисти” узели бојеву главу ракете са „коцкицама” и спојили је са мотором ракете која погађа „звездицама”!

Алмаз-Антеј је већ објавио да је то немогуће јер је укрштање јежа и белоушке.

Руски концерн посебно упозорава да холандска верзија не држи воду ни поводом „високоенергетских честица”. Наглашава: ако је Боинг уништио „Бук” – онда је он „емитовао” око 4000 металних „звездица” или „коцкица”, а Холанђани тврде да су наместу пада авиона нашли свега неколико!

Што је још индикативније: „високоенергетске честице” у телима неких путника су се појавиле тек пола године након почетка истраге!

Даља истрага ће морати да узме у обзир изјаве сведока који су поред Боинга пре него што је експлодирао видели авион, а не ракету која га погађа.

Извор: fakti.org

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s