„Пријем Косова у УНЕСКО би била увреда за Србију“

Извршни савет Унеска усвојио је данас дневни ред на којем се налази и предлог препоруке за пријем Косова у чланство те организације. У расправи након усвајања дневног реда, неслагање са одлуком да се пријем Косова уврсти у дневни ред изразили су представници Русије, Кине, Кубе и Аргентине.

О предлогу за пријем Косова могло би се расправљати и гласати око 20. октобра, пред крај заседања Извршног савета које траје до 22. октобра. Одлука се доноси већином гласова, а ако предлог буде прихваћен, коначну одлуку о пријему Косова у чланство донеће Генерална конференција Унеска која заседа од 3. до 18. новембра.
Министар правде Никола Селаковић данас је поводом захтева Косова за пријем у Унеско изјавио да је маневарски простор Србије изузетно мали, али да још ништа није готово.
Никола Селаковић (Фото: ЈуТјуб)

Никола Селаковић (Фото: ЈуТјуб)

„Ситуација није лака. Држава је покренула опсежну дипломатску активност тим поводом. Ништа још није готово. Ми се увек боримо до краја, па и кад не успемо, настављамо. Од овога нико нема право никада да одустане“, рекао је Селаковић у Београду.

Он је упитао шта Србија може да уради у тој већини која гласа, а међу којима су и државе које су пре 16 година бомбардовале Србију како би јој отели један део њене територије.

„Ако је неко био у стању то да уради, зашто не би био у стању и да урадио ово“, казао је Селаковић

Српска лига: Космет је саставни део Србије

Председник Српске лиге Александар Ђурђев каже за Правду да би пријем Косова у УНЕСКО била увреда за Србе.

Лидер Српске лиге Александар Ђурђев (Фото: Mc.rs)

Лидер Српске лиге Александар Ђурђев (Фото: Mc.rs)

– Поражавајуће је то што на гласањима без права вета као што је случај са гласањем у УНЕСКУ-у ми не можемо да рачунамо, на помоћ братских нам држава, као што је Русија. Ако Косово буде добило подршку, добиће је од држава које нам нису пријатељски настројене, и крајње је време да преиспитамо своје односе са њима. Свима је јасно да Албанци желе да затру сваки траг српског постојања на Космету, о томе сведоче бројне разрушене српске светиње. Свака прича о томе како ће они боље чувати наше верско и културно благо је увреда. Ми из Српске лиге имамо јасан став а он гласи: „Космет је саставни део Србије. Тренутно је под окупациjом страног фактора“ – каже Ђурђев.

Извор: Правда

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s