Невероватно шта српске владике морају да објашњавају…

НИШ – Владика рашко-призренски Tеодосиjе поручио jе данас, поводом захтева Kосова за приjем у Унеско, да српске светиње на Kосову и Mетохиjи припадаjу српском народу и да су их подигли српски владари.

„Tо наjбоље говори чиjе jе то духовно и културно наслеђе“, рекао jе Tеодосиjе у Нишу, где jе служио Свету литургиjу поводом почетка нове школске академске године и додао да многи имаjу планове и жеље, а да ће се тек видети колико ће се то некоме остварити.

Владика Tодосиjе, коjи замењуjе нишког епископа Jована, рекао jе новинарима да jе велика дипломатска активност Србиjе, поводом захтева за приjем Kосова у Унеско, као и да Црква чини оно што jе могуће.

„Сила Бога не моли, ако неко нешто и уради и донесе некакву одлуку коjа нама сада ниjе по вољи и ниjе корисна, то не значи да ће тако бити свагда“ , казао jе Tеодосиjе.

Према његовим речима, од свега jе наjважниjе да православни Срби имаjу Kосово и Mетохиjу у свом срцу, jер Kосово и Mетохиjа ниjе само географски поjам.

Напоменувши да jе СПЦ, свештенство, монаштво и „преостали верни народ, остао да живи на простору Kосова и Mетохиjе“, Tеодосиjе jе рекао да су цркве и храмови, а нарочито они под заштитом Унеска, као што су Високи Дечани, Пећка патриjаршиjа, Грачаница и Богородица Љевишка, у литургиjскоj функциjи.

„Tо нису само споменици културе да би неко могао сада да их присвоjи и каже – сад jе то моjе. Врло jе битно да су они у функциjи, врло jе битно да смо ми молитвено присутни и наjбитниjе од свега jе да смо решени да истраjемо и да опстанемо на тим просторима“, рекао jе Tеодосиjе.

Oн jе напоменуо да му jе jако драго да замењуjе епископа нишког Jована, да помогне и представља нишку епархиjу као суседну рашко-призренскоj.

Tеодосиjе jе рекао да jе епископ Jован затражио одсуство и да jе одлуку да он управља нишком епархиjом до редовног заседања Сабора донео Синод.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s