Немачка заоштрава закон о азилу!

БЕРЛИН – Немачка влада је данас утврдила предлог новог закона о азилу који предвиђа далеко строже услове за давање азила и смањивање права избеглица.

Будућим прописом су, после Србије, Македоније и БиХ, међу земље сигурног порекла сврстани и Косово, Црна Гора и Албанија.

Закон чији је предлог утврђен на заједничком састанку Савезне владе и руководстава покрајина, немачки парламент ће размотрити октобра, а план Владе је да ступи на снагу 1. новембра, пренели су немачки медији.

Нови закон предвиђа строжа правила за одобравање азила, уз бржу процедуру, знатно већу финансијску помоћ савезне државе покрајинама за решавање проблема азиланата, и дефинисање земаља сигурног порекла чији држављани немају готово никакве изгледе да добију азил у Немачкој, а то ће бити све државе Западног Балкана.

Како наводи лист Шпигел (Дер Спиегел), грађанима Западног Балкана већ сада се у Немачкој готово уопште не признаје право на азил. Они ће, међутим, и даље моћи легално да улазе у Немачку, уколико имају важећи уговор о раду или школовању у тој земљи и ако у својој матичној земљи пријаве то путовање.

Лист је објавио да је од јануара до августа ове године свега 0,1 одсто тражилаца азила из Србије то право остварило у Немачкој, 0,2 одсто из Албаније, 0,3 одсто са Косова и 0,4 одсто из Македоније.

На врху табеле су избеглице из Ирака, којима је захтев за азил одобрен у 89 одсто случајева, Сирије са 88,5 одсто и Еритреје са 80,4 одсто одобрених захтева.

Како би нове одредбе прошле у парламенту, две владајуће партије – Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и социјалдемократе (СПД) упућене су и на гласове Зелених, пошто за закон морају да гласају и најмање две савезне покрајине у којима су они део владајућих коалиција.

Извор: Бета

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s