Част и Чест …

Израз „част и чест“, неки тумаче као двојност за појам у истом значењу, како би се он у обичном говору појачао. Старо србско (словенско) „чьсть“ има значење део, комад, страна и број (чистло). Семантички долази од ариј. √ чешт, обожење, приношење, а значи труд и кретање, активност. Руси пишу ову реч са часть, а промена самогласника у србским (словенским) језицима је веома честа појава: језик-јазик, отац-отец, дан-ден, жетва-жатва, пут-пат… Где год у старосрбском стоји словни знак „ь“, Руси, Чеси и Пољаци стављају слово „е“, док илирски Срби стављају слово „а“.

Два су дела, части, комада или стране света, подељене на „равне части“: десна, активна и божанска (анђелска) и лева, пасивна или врагова. Час(т)ни крст и час(т)ни пост припадају крсној или десној страни, која се у народу држи сретном. Свештеник те сретне стране је „час(т)ник“, а нечастиви име за врага. Али часник може да буде почасни члан, војни старешина или у сватовима девер, кум и стари сват. „Частити“ значи дати у материјалном смислу, као што израз „част ми је“ (тј. срећа), има значење у духовном смислу. Часност значи поштење, па је појам части у духовном смислу, некада имао своје посвећење (култ) у прошлости.

Кад лоше роди, каже се: родило „од чести“ (тј. дела). У обреду, „чес(т)ница“ је део у славу десне или крсне стране. У истом смислу крсне стране је причест. Ако некоме честитамо, то значи да му желимо срећу. „Чесно“ значи часно али и део главице белог лука. У бугарском језику, „чест“ је задржала значење среће као и у Дубровнику. У животопису Лесандра Великог употребљава се реч „честит“, у значењу срећан. Тако, злочест по споти значи несретан, несретник (лоше среће), злосретан.

У прошлом веку било је покушаја да се промене самогласника вежу за одређена значења: част, = нем. Ehre и чест, = нем. Teil, ст. срб. дель. Б. Шулек је у веома лепој расправи одбацио та мишљења. Забуни је допринело и то, што се у руским књигама меки знак „ь“ и слово „а“ читају са „е“ и „а“ (ја), па су србски писци мислили да народ „криво беседи“.

Слободан М. Филиповић / Весник

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s