НАТО хрли ка руским границама …

Москва – Русија је на удару Запада због изборене позиције да је у стању да одбрани своја гледишта, сматра руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

  • Он је рекао да је Русија у последњих четврт века са „партнерима у евроатланском простору разговарала о изградњи стратешких односа, успостављању заједничке структуре које то треба да помогну, усвајала политичке декларације са позивима на формирање заједничког простора мира, безбедности и стабилности“.

„Али, у исто време, западни партнери су промовисали свој програм, игноришући умногоме интересе Русије, ширили су НАТО, а у целини ишли ка томе да помере геополитички простор који контролишу, све до руских граница“, рекао је Лавров. По њему, стиче се утисак да се Русија „нашла на удару Запада као најактивнији експонент самосталног гледишта, сматрајући независну политику својим природним правом“.

Оно што се десило у Украјини био је врхунац „курса одвраћања“ који према Русији западни партнери спроводе годинама, додао је Лавров.

„Украјинска криза озбиљно је уздрмала међународну ситуацију, и њен утицај ће се осећати још дуго. Тешко је предвидети како ће се ствари одвијати у свету, али можемо бити сигурни да ће и убудуће бити још много изненађења.“

По његовим речима, оно што је десило у Украјини „није у основи била манифестација нових тенденција, већ врхунац курса, који западни партнери спроводе дуги низ година у односу на Русију“.

„Навика да се Руси не прихватају за своје, присутна је у Западној Европи вековима – и то без обзира на то што смо најмање последња три века неодвојиви део европске културе и политике. Управо за периоде најактивнијег учешћа Русије у европским пословима, карактеристична је стабилност и мир на континенту“, рекао је Лавров.

И после распада Совјетског Савеза, мада у мекшој варијанти, спроводили су курс према Русији, не толико као партнеру, колико као супарнику, закључио је ЛавроВ.

Москва неће сукоб

„Упркос непријатељским акцијама западних партнера, ми смо и даље против пребацивања на колосек примитивне схеме директног сукобљавања Русије и Запада. Русија је спремна да да конструктиван допринос у решавању трансграничних проблема, разуме се – на основу узајамног уважавања и равноправности“, рекао је Лавров.

Остају све кризе

Шеф руске дипломатије наглашава да због тога што се појавила украјинска криза, неће нестати глобални изазови, као што су израелско-палестински сукоб, сукоби у Сирији и Ираку, стање у Авганистану и кризе у Африци, борба против тероризма, производња дроге, ширење оружја за масовно уништавање.

О. Икодиновић / Вести

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s