Исповести ухапшених због коментара на Фејсбуку …

ЦИНС открива да је само у Београду после поплава у мају због наводног ширења панике на интернету саслушано 15 људи, пет пута више него што је до сада јавности било познато. Против деветоро поднете кривичне пријаве. Притворени сведоче о малтретирању од стране чувара.

  • Кишног 20. маја после подне Коста Магду, 38-годишњи дентални хигијеничар из Београда, био је на послу када га је позвала жена. Звучала је уплакано и уплашено док је говорила да се у њиховом стану налазе два полицајца у цивилу која питају за њега.

Затим је телефон предала мушкарцу, који је затеченом Магди рекао да мора одмах да се појави у Полицијској управи за град Београд, познатој као “29. новембар”.

Нису рекли зашто.

Дошли су по њега на посао. И даље без икаквог објашњења, рекли су му да пође са њима.

Полицајци нису коментарисали ништа, сем што су му поставили “шаљиво” питање: “Шта каже жена, је л’ се уплашила?”

Није знао шта да им одговори. И даље му није било јасно зашто га воде у станицу.

Кроз главу му је прошло – ванредна је ситуација због поплава, можда је кренула мобилизација. Сматрао је да је његова дужност да се одазове позиву за резервисте пошто је у земљи неколико градова погођено катастрофалним поплавама.

У полицијској станици га је дочекао инспектор питањем да ли зна због чега је доведен. И даље није знао.

А онда га је инспектор питао за Фејсбук профил по имену Коца Змај Магду. Фејсбук користи годинама и често је мењао име профила. Овај је било један од њих, јер воли змајеве.
Када је несигурно одговорио да то јесте његов профил уследило је ново, њему још чудније питање – да ли је преко тог профила написао да Обреновцем плутају лешеви.

Ја сам у тај притвор одведен са 75 килограма. После два дана у оном подруму, где сам морао да молим командира за воду, спао сам 69 килограма. Обесио бих се да ми нису одузели пертле.

(Коста Магду, притворен због ширење панике)

Објаснили су зашто то питају: тужилац је покренуо кривични поступак против њега због тог коментара и тражио притвор.

У року од неколико сати Магду се нашао у притворској ћелији, сам, очајан због свега што га је снашло због једног Фејсбук коментара.

“У тренутку сам се од узорног грађанина осетио као криминалац”, прича за ЦИНС Магду.

Ово је исповест једног од тројице момака који су у мају месецу провели око 10 дана у притвору осумњичени да су током ванредне ситуације ширили панику на друштвеним мрежама.

Само у Београду 15 људи је приведено или саслушано у Одељењу за јавни ред и мир београдске полиције, пошто су осумњичени за ширење панике на друштвеним мрежама током и непосредно после мајских поплава. По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду против девет особа поднета је кривична пријава због сумње да су извршили кривично дело “изазивања панике и нереда” за које је предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора.

Ове податке ЦИНС-у је доставила Полицијска управа Београда на основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја.
Међутим, ово није коначан број привођених због “ширења панике”. ЦИНС је потврдио и да су у другим градовима Србије људи привођени из истог разлога.

“Морао сам да молим за воду”

Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал оптужило је Коста Магду да је два дана пре привођења “на друштвеној мрежи Фејсбук објавио да у Обреновцу, као последице поплава, плутају хиљаде тела, чиме је покушао да изазове панику код осталих корисника”.

Ово тужилаштво се позвало на члан 343. Кривичног законика који се односи на ширење нетачних информација које могу да изазову панику, наруше јавни ред и мир, односно омету рад државних органа.

Овај, касније инкриминисани коментар, Магду је поставио на Фејсбук профил свог пријатеља, критикујући начин на који је Телевизија Пинк извештавала о поплавама.

“Пинк да се стиди. Преносе оног лажова који тврди да има 12 жртава у Обреновцу. Јуче касно поподне сам се чуо са колегом са факса који ми је рекао да о Обреновцу плутају хиљаде тела пошто се чамцем извукао са породицом… Јутрос добијем исту информацију од још једног пријатеља … ти људи се нису подавили већ су спржени од струјног удара. Сирене су се касно огласиле, а вода је већ продрла у град”.

Магду каже да није могао да верује због чега су га одвели у притвор.

“Ја сам у тај притвор одведен са 75 килограма. После два дана у оном подруму, где сам морао да молим командира за воду, спао сам 69 килограма”, објашњава он.

За Магду су дани у притвору били најстреснији у животу јер су му стално пролазила кроз главу питања: “Зашто сам ја овде?”, “Шта ће бити самном, са мојом породицом?”.

“Веруј ми да ми нису одузели оне пертле да бих се обесио,” каже Магду.

Аутор: Анђела Миливојевић / cins.rs

Комплетан прилог можете видети ___овде___

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s