Руски хакери проникли у компјутере НАТО тражећи материјале о Украјини …

Руски хакери су искористили слабост оперативног система Microsoft Windows како би добили доступ ка компјутерима чиновника НАТО, ЕУ, Украјине и низа енергетских и телекомуникационих компанија, саопштава Reuters, позивајући се на извештај америчке компаније iSight Partnerе која се бави хакерском безбедности.

  • У извештају iSight каже се да постоји могућност да су хакери тражили документа о Украјини. Ради се о томе да ово није први овакав случај, и да нема везе са догађајима на Мајдану, Криму и на истоку Украјине. Ово је већ пракса последњих 5. година.

Хакери из групе „Sandworm Team“ су показали посебан интерес према материјалима самита НАТО, недавно одржаног у Велсу, где се дискутовало о украјинској кризи, наглашавају експери iSight. За то је била искоришћена „рупа“ у ОС Windows, коју су хакери приметили у августу ове године.

iSight Partners су обавестили корпорацију Microsoft о примећеној слабости система. 14. октобра би проблем требао бити решен.

Стручњаци iSight предпостављају да је реч о руским хакерима, пошто су на незаштићеном серверу који су они користили, нађени „кључеви“ на руском језику. На „руски траг“ указују и специфични карактер интересовања хакера. Експерти сматрају да је овакву делатност могла финансирати држава, зашта не постоје никакви технички докази.

Глас Русије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s