Лавров: Западна Европа вековима не прихвата Русе као своје …

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УВЕРЕН ДА ЈЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА НА УДАРУ ЗАПАДА ЗБОГ САМОСТАЛНЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ

  • Русија нудила сарадњу, а Запад протеклих година форсирао свој дневни ред, игноришући умногоме интересе Русије, ширио NATO, и генерално се трудио да помери геополитички простор до руских граница – оценио Сергеј Лавров
  • Без обзира на непријатељске потезе западних партнера, ми смо и даље – додао је – против срозавања у колотечину примитивних шема директног супротстављања између Русије и Запада

Русија се нашла на удару западних земаља зато што је најактивнији експонент самосталне тачке гледишта – изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу листу MGIMO Journal поводом 70-годишњице оснивања Московског државног института за међународне односе.

Према његовим речима, у току протеклих четврт века „ми смо са партнерима у Евро-Атлантику водили разговоре о успостављању стратешких односа, формирали заједничке структуре које су требало томе да допринесу, усвајали смо политичке декларације са позивима да се формира јединствени простор мира, безбедности и стабилности“.

„Западни партнери су у исто време форсирали свој дневни ред, игноришући умногоме интересе Русије, ширили су NATO, и генерално су се трудили да помере геополитички простор који контролишу до руских граница“ – истакао је Лавров.

Како је нагласио, стиче се утисак да је Русија „на удару као најактивнији у савременом свету експонент самосталне тачке гледишта, који сматра независну политику својим природним правом“.

Оно што се догодило у Украјини представља кулминацију курса обуздавања који Запад према Русији спроводи годинама, оценио је шеф руске дипломатије.

„Навика да се Руси не прихватају за своје, присутна је у Западној Европи вековима, без обзира на то што смо најмање последња три века неодвојиви део европске културе и политике“ – изразио је шеф руске дипломатије.

Одбијање сарадње на пољу борбе против глобалних изазова није добра варијанта у односима између Русије и Запада, такође је рекао Сергеј Лавров.

„Без обзира на непријатељске потезе западних партнера, ми смо и даље против срозавања у колотечину примитивних шема директног супротстављања између Русије и Запада. Русија је спремна да настави са давањем конструктивног доприноса решавању трансграничних проблема, разуме се, на бази узајамног поштовања и равноправности“ – подвукао је Лавров.

Додао је да је само колективним напорима „могуће је организовати ефикасно супротстављање таквим изазовима као што је тероризам, наркоиндустрија, ширење оружја за масовно уништавање, илегална миграција, промена климе и много друго“.

„Немогуће је да се међународно право стално усклађује са нечијим једностраним плановима, да се подрива ауторитет Савета Безбедности ОУН несавесном интерпретацијом његових одлука. Треба да сарађујемо поштујући међународно право, пре свега Повељу Уједињених нација, у целовитости њених норми и принципа“ – позвао је руски министар.

Факти

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s