Девет одлика ментално јаких људи …

Ове су тактике једноставне за разумевање,
али не баш тако лаке за усвајање …

  • Међутим, вежба чини мајстора!

– Едисонова прича
Лабораториј Томаса Едисона, једног од највећих научника свих времена, изгорио је 1914 године у пожару и то је био голем губитак. Уместо да очајава, Едисон је искористио несрећу као повод да минули рад сагледа из другог угла. „Срећом, све наше грешке могу изгорети. Сада могу почети испочетка“, изјавио је тада Едисон.

Оно што је научнику помогло да настави радити и не падне у очај била је ментална снага, односно способност да пронађе снаге да оно што није могао контролисати искористи као својеврсну помоћ за напредовање.

„У свету који не можемо контролисати, толеранција је, очито, предност“, каже Рајан Холлидаи, аутор књиге Препрека је начин. Он је издвојио 09:00 карактеристика људи који су ментално јаки и то управо оних које им помажу да се носе са тешким емоцијама и сложеним ситуацијама.

У чему је тајна ментално јаких људи?

– Објективни су.
Грцки стоици имали су максиму Не постоји добро и лоше, већ само перцепција, што је касније Схакеспеаре објаснио као: „Не постоји ни добро ни лоше, а размишљање их ствара“. Начин доживљавања ситуација има велику моћ. Често реагујемо претерано емотивно, што омета објективност.

„Можете имати најбољи план на свету, али ако не видите ситуацију онакву каква јест, нећете га испунити“, пише Холлидаи у својој књизи.

– Нису им у првом плану права.
Сви заслужујемо срећу, али не заслужујемо живот ослобођен препрека. Став да заслужујемо све што пожелимо може постати велика препрека на путу до успеха. Ментално јаки људи свесни су да се сви њихови планови и читав живот могу закомпликовати у тренутку. Зато не губе време на размишљање о судбини и не очајавају када наиђу на препреку, него гледају на који ће је начин превазићи.

– Стабилни су.
Ментална снага није исто што и нехајан став, главна особина психички јаких људи је да су обема ногама на земљи. Они су емоционално стабилни и остају хладне главе у замршеним ситуацијама, због чега ће их дешифровати једноставније и брже од оних чије се емоције лако узбуркају. Срећом, емоционална стабилност гради се годинама, па није чудно што зрелост доноси и стабилност.

– Не покушавају бити срећни у сваком тренутку.
Оптерећивање срећом може довести до негативног и нездравог става. Људи који су ментално јаки не избегавају негативне емоције, него прихватају сваки осећај који доживе те дозвољавају и позитивним и негативним емоцијама да настане њихов унутрашњи живот.

„Идеја да све што чинимо буде део тежње да пронађемо срећу прилично је опасна“, сматра аустралијски социолог Хугх Мацкаи. „То је чак довело до болести друштва која би се могла назавти страхом од туге.“

† Снага позитивних мисли

– Они су реални оптимисти.
Ментално јаке особе устану након што падну. Уместо да се растуже, потону у безнађе и одустану, неповољне ситуације успевају да превазиђу креативним размишљањем и оптимизмом. Уз то, они су реални оптимисти: имају наду оптимиста и јасно разумевање песимиста, што им помаже да пронађу мотивацију и размишљају критично.

– Живе у садашњости.
Уместо да размишљају о прошлости, о ономе што се догодило и што се могло десити, ментално јаки људи живе у садашњем тренутку и виде ситуацију онакву каква јест. „Назовите то како год желите, основна идеја је да сте фокусирани на једну једину ствар, ону која је пред вама, и да не вучете додатни терет“, објаснио је Холлидаи у својој књизи.

– Упорни су.
Ментално јаке особе страствене су када желе испунити свој циљ. Упорни су и одлучни, погледа усмерена према будућности, због чега се из дана у дан труде успети у својој замисли. Сви смо чули инспиративне приче људи који су остварили циљеве, али су на путу до врха више пута падали на дно. После сваког пада помислите да и ви можете бити на врху и не дозволите себи да останете на дну.

– Препознају кад је тренутак да одустану.
И најупорнији људи понекад морају одустати. Ментално јак човек препознат ће када је време да каже: „Покушао сам све што је било у мојој моћи, али сада морам стати“. Способност да препознамо тај тренутак важна је колико и упорност јер то значи да сте увидели када је ситуација измакла из ваших руку и више ништа не можете учинити.

– Воле свој живот.
„Ствари које не можете контролисати не морате само да толеришу – оне могу постати нешто најбоље што вам се у животу догодило“, написао је Холлидаи.

Будите захвални на свему што живот носи и не дозволите да препреке на путу буду само препреке.
Учините их самим путем којим идете.

Аутор: Тамара Сорак / Sensaklub.hr
Посрбило: Србисање Times

Advertisements

4 мишљења на „Девет одлика ментално јаких људи …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s