Амерички генерали желе да њихова армија изводи операције „као руска на Криму” …

РАЗРАДИЛИ НОВУ КОНЦЕПЦИЈУ КОЈУ СУ НАЗВАЛИ „ПОБЕДА У КОМПЛЕКСНОМ СВЕТУ”
(WIN IN A COMPLEX WORLD)

  • Аутори концепције посебно су, тврде, изанализирали деловање руске армије и државе „за време кримских догађаја”. При том су дошли до закључка да Русија „има намеру да даље шири своју територију и да брани своје господство на Евроазијском континенту”
  • Написали су: Русија је ангажовала и сконцентрисала дипломатске, информативне, војне и економске потенцијале да би реализовала оно што неки експерти називају „неправолинијским операцијама”. Русија је извела кримску операцију не прелазећи границу после које би био неизбежан одговор са стране НАТО
  • Начелник штаба Копнене војске САД Рајмонд Одиерно: Потребна нам је армије која ће бити адаптивна, иновациона, способна да користи иницијативе и да проблеме решава на различите начине. Не ради се просто о решавању проблема војном силом, већ о њиховом решавању обједињеним напорима различитих ресора и субјеката
  • Начелник Управе за обуку и доктрину генерал Дејвид Перкинс: Урмији САД се морају појавити мање мобилне јединице одлично опремљене и утрениране пешадије које ће бити у стању да у најкраћим роковима започињу војна дејства на било којој тачкина планети. Обука таквих војника мора имати посебно место јер се показује да није довољна само технолошка надмоћ и да треба полазити од тога да ће побеђивати онај ко боље уме да се служи својим наоружањем и опремом

Амерички генерали разрадили су нову концепцију примене армије у „условима света који се стално мења”.

Концепцију су назвали „Победа у комплексном свету”  (Win in a Complex World), а за њену основу узели су координирано деловање армије САД са њеном дипломатијом, страним партнерима, медијима и „лидерима јавног мњења”.

us_vojn_p_123

Што је најсимптоматичније, Пентагон је објаснио да у пракси све треба да изгледа „као операција Руске армије на Криму”.

Увод за поменути документ написао је начелник штаба Копнене војске САД Рајмонд Одиерно. Он је определио неколико видова основних претњи на које би требало „реаговати на нови начин”.

На прво место је ставио могући конфликт са државама-конкурентима међу које је сврстао Кину и Русију. На друго место – регионалне силе попут Ирана и Северне Кореје. На треће: транснационалне терористичке организације и организовани криминал. А на четврто: сајбер-претње.

Аутори концепције посебно су, тврде, изанализирали деловање руске армије и државе „за време кримских догађаја”. Наглашавају да су дошли до закључка да Русија „има намеру да даље шири своју територију и да брани своје господство на Евроазијском континенту”.

„Русија је ангажовала и сконцентрисала дипломатске, информативне, војне и економске потенцијале да би реализовала оно што неки експерти називају „неправолинијским операцијама”. Русија је извела кримску операцију не прелазећи границу после које би био неизбежан одговор са стране НАТО. Осим тога, Русија је искористила могућности сајбер-простора и социјалних мрежа да би вршила утицај на доживљај тих догађаја у земљи и свету и обезбедила „фасаду” за своје обимне војне операције” – написали су стручњаци Пентагона.

Американци су истовремено нагласили да дугорочне последице „мешања Москве у догађаје у Украјини још нису јасне”, али су оценили да су ти догађаји показали да копнене снаге играју централну улогу у одбрани руских интереса на постсовјетском простору”.

Генерали САД из овога су извели закључак: без борбено способних копнених снага – способних да се супротставе Руској армији и њеним прикривеним представницима – „руски авантуризам највероватније ће и даље остајати незадржив”.

„Потребна нам је армије која ће бити адаптивна, иновациона, способна да користи иницијативе и да проблеме решава на различите начине. Не ради се просто о решавању проблема војном силом, већ о њиховом решавању обједињеним напорима различитих ресора и субјеката” – саопштио је генерал Одиерно часопису Defense News.

Истовремено се огласио и начелник Управе за обуку и доктрину – генерал Дејвид Перкинс – који је концепцију „Победа у комплексном свету” упоредио са копнено-ваздушним операцијама које су извођене у годинама хладног рата. Нагласио је да су те операције почивале на математичком решавању проблема односа броја тенкова и топова, а савремени рат је, према његовим речима „хаотичан, нерешив и непредвидљив”.

„Тај рат није просто оно што је непознато, њега је немогуће спознати” – упозорио је Перкинс, говорећи о природи савремених претњи.

Ово значи, додао је, да се у армији САД морају појавити мање мобилне јединице одлично опремљене и утрениране пешадије које ће бити у стању да у најкраћим роковима започињу војна дејства на било којој тачкина планети. Обука таквих војника мора имати посебно место јер се показује да није довољна само технолошка надмоћ и да треба полазити од тога да ће побеђивати онај ко боље уме да се служи својим наоружањем и опремом.

Рајмонд Одиерно

Рајмонд Одиерно

Угаони камен нове концепције је обједињавање могућности америчке армије и дипломатије, уз ослањање на сараднике Уједињених нација, активисте међународних организација, као што су „Лекари без граница” и на могућности америчких иностраних партнера.

„Ми смо обавезни да се интегришемо са нашим партнерима и физички и интелектуално. На пример, ми сада ширимо сарадњу са Стејт департментом, Министарством правде САД, али и са другим земљама.Ми смо сада усредсређени не само на координацију наше ватрене моћи, него и наше националне моћи. Зато наши војници и официри морају све знати не само о артиљерији него и о националној моћи САД”- указао је Перкинс.

Пентагон је предложио да Оружане снаге буду централна тачка америчке „интерресорне концентрације”.

Бивши начелник штаба Копнених снага Русије – генерал-пуковник Јуриј Букарјев – оценио је да нова америчка концепција представља корекцију „доктрине бесконтактног ратовања”.

„Американци, очито, почињу да признају да су копнене снаге основни вид оружаних снага сваке земље јер су то „снаге присуства”. Док војник не ступи на територију неке земље – она није под контролом”.

Главни уредник утицајног московског часописа „Национална одбрана” Игор Коротченко сматра да су у нову америчку концепцију урачунати понајвише неуспаси војних интервенција САД у Ираку и Авганистану јер ус им у обе земље в ојне победе исклизнуле из руку.

„Американци су схватили значај посткризног регулисања проблема и сложеност хибридних ратова. Њихова нова концепција је доказ даумеју да гипко реагују и да мисле концептуално. Концепција је доказ да почињу да схватају да само бомбардовати више није довољно”.

„Кримска операција је донела нови приступ са неким новим концептуалним поставкама које је раније огласио начелник Генералштаба РФ Валериј Герасимов. Русија је схватила да се појављују нове реалности и нови методи оружаних сукобљавања и тежи да их усвоји” – подвлачи Коротченко.

Бивши шеф руске војне дипломатије, генерал Леонид Ивашов, подсећа да је Џорџ Буш 2006. Потписао директиву која је налагала да се не успоставља само контрола над територијама, него и да се фактички „граде нове нације”.

„Још тада су Американци у такве операције увлачили дипломате, финансијске стручњаке и људе других професија. Очито им то не иде баш од руке. На примеру Крима имају чему да се науче” – уверен је Ивашов.

Факти

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s