Кратери у Сибиру откивају тајну Бермудског троугла …

Почетком године, мистериозни кратери почели су да се појављују у Сибиру, што је довело до стварања бројних теорија у вези са њиховим пореклом, пише „Daily Mail“.

  • Међутим, након месеци рада, научници сматрају да су за ове кратере одговорне подземне експлозије гаса.

Ово објашњење би такође могло да објасни нестанак бродова и авиона у контроверзном подручју познатом као Бермудски троугао.

Три откривене џиновске рупе покренуле су тврдње да је у питању људска смицалица, метеор па чак и залутала ракета.

Након тестирања највећег кратера, научници тврде да је он највероватније створен подземном експлозијом гаса.

„Грејање изнад површине услед необично топлих климатских услова, као и грејање испод површине, довело је до ослобађања гасних хидрата“, пише „Тхе Сибериан Тимес“ цитирајући научнике са Трофимук института у Новосибирску.

Гасни хидрати су форме воде сличне леду које садрже молекуле гаса, посебно метана.

Они се могу наћи у регионима попут Сибира, али исто тако и у океанима у појединим деловима света.

„Главни елемент – и то је теорија на којој тренутно радимо како би објаснили кратере – био је ослобађање гасних хидрата. Можда је постоја и други фактор, или фактори, који су могли да доведу до овога. Сваки од тих фактора по мало је утицао и гас је експлодирао – што је довело до стварања кратера“, изјавио је научник Владимир Потапов.

Ова теорија такође може представљати објашњење нестанка бродова и авиона у региону познатом као Бермудски троугао, судећи по експертима.

Руски научник Игор Јелтсов, заменик директора Института Трофимук, сматра да постоји теорија да је Бермудски троугао последица реакције гасних хидрата.

„Они почињу да се активно распадају а залеђени метан се полако претвара у гас. То се дешава на начин врло сличан лавини, попут нуклеарне реакције, доводећи до стварања огромне количине гаса. То доводи до загревања океана и потапања бродова у води помешаној са великом количином гаса. Исти метод доводи до тога да ваздух постаје презасићен метаном, што атмосферу чини крајње турбулентном, што доводи до рушења авиона“, тврди он.

Научници такође наводе да је потребно да наставе да стално предлажу хипотезе и проверавају их како би потврдили своје тврдње.

Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s