(!) Јерменија је постала нови члан Евроазијске уније …

Лидери Русије, Казахстана, Белорусије и Јерменија потписале су споразум који ће учинити Јереван новим чланом Евроазијске економске уније, то јест слободне трговинске зоне сачињене од бивших совјетских државе.

  • Споразум је потписан у на самиту Евроазијска економске уније у Минску. У септембру прошле године Јерменија председник Серж Саркисyан је изјавио да је изабрао евроазијске интеграције испред опције ближе сарадње са ЕУ
Руски председник Владимир Путин верује да је  Јерменија спремна да се придружи евроазијскеекономску унију (ЈЕЕ), и очекује позитиван економски ефекатПо нашем мишљењу, Јерменијаје спремна да се интегрише са ЕЕЗ у рангу са Русијом, Белорусијом и Казахстаном,“ рекао је Путин, коментаришући потписивање.Председник Путин је рекао да је од јесени 2013. Јереван прилагођавао своје економске прописе сазаједничким стандардима и променили су националне законе по потреби.  Надамо се да ћемо упрве две године после улазак Јерменија видети позитиван макроекономски ефекат „, рекао јеруски председник.

Лидери су такође потписали документ који ће обезбедити план пута за Киргистан да се придружи УнијиЈерменија и Киргистан су континентална земље са релативно малимпривредама и немају природне ресурсе суседних држава. Стране инвестиције у обе земље јеуглавном потиче из Москве.

Лидери Заједнице независних држава окупили су се у Минску како би отказали 14годишњи уговор о Евроазијске економске заједнице потписан у 2001, како би се тиме припремили терен за функцинисање Евроазијске економске уније, која ће бити највеће заједничко тржиште бивше совјетске сфере.Евроазијска економска унија која ступа на снагу јануара 2015. је претходно потписана од странеРусије, Белорусије и Казахстана, 29. маја 2014.

Извор: РТ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s