(!) Хашки судија Хархоф: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача …

Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија на међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист БТ

  • У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и ЈовициСтанишићу. То је противно свакој врсти правде„, написао је Хархоф сугерисућисе на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

Американац Мерон вршио притисак на судије да ослободе Готовину“ 

Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на својеколеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође доослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео да наговориостарелог турског судије да промени мишљење„, пише Хархоф .

Остарели турски судијана којег се Данац позива је Мехмет Гунеи, 77годишњак који је гласао да се Готовину и Маркача ослободи. Подсјећамо, доослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; тројесудија било је за (Мерон, Гунеи и Патрик Робинсон), а двоје против (ФаустоПокар и Кармел Агиус).

Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралнудилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неки мојиколеге изложени политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла,који би требао служити принципима разума и правде„, пише Хархоф.

Притисак из САДа и Израела?

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашки судије присиљенисвесно пуштати ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисакаХархоф је истакао председника судије, Американца Мерона, који је био шефсудског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САДа и Израелапрестрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војнимзваничницима. Јесу ли израелски или амерички званичници извршили притисакна америчког председника Хашког суда да промени ток судских поступака?“,Пита се Хархоф у свом писму.

Аутор: П.В. / Индекс.хр
Посрбило: Србисање Times

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s