(!) Одреди ДНР све ближе Дебаљцеву и Мариупољу …

ЗАХАРЧЕНКО ИЗЈАВИО ДА СЕ „МАЊА ГРУПА” УКРАЈИНАЦА ЈОШ ДРЖИ У СТАРОМ ТЕРМИНАЛУ ДОЊЕЦКОГ АЕРОДРОМА

  • Моторолин проглас: „Дошло је време да сви Руси следе пример Јевреја који – где год живели – долазе да служе у израелској армији. Тако и сви који себе сматрају руским националистима треба да макар месец или три одслуже у армији Новоросије. Они који се тако буду борили за права руског народа – имају право да се називају Русима”

Мања група Украјинаца још је на доњецком аеродрому. Блокирана је у старом терминалу. Предлажемо им да се предају, али они то засад не прихватају. Углавном се ради о бојовницима десног сектора који тврде да се они „никад не предају” – изјавио је премијер Доњецке Републике Александар Захарченко и нагласио да је аеродром стопроцентно под контролом снага ДНР.

Додао је да би армија ДНР лако заузела и град Авдејевка и насеље Пески – кад би користила артиљерију, али она то не чини.

„У њима живи наш народ. То је територија Доњецке Републике, а ми не тучемо по својима. Кад бисмо то радили – закључио је Захарченко – већ бисмо стигли и до Карловке”.

Истовремено се огласио командант бригаде „Спарта”, који ратује под надимком Моторола, прогласом Русима у Русији и под свету:

„Дошло је време да сви Руси следе пример Јевреја који – где год живели – долазе да служе у израелској армији. Тако и сви који себе сматрају руским националистима треба да макар месец или три одслуже у армији Новоросије. Они који се тако буду борили за права руског народа – имају право да се називају Русима”.

Борци Новоросије, иначе, стежу обруч око Дебаљцева. Али, не само око тог града.

Командир украјинског батаљона „Азов” Андреј Билецкиј признао је да је армија ДНР „већ појела 40-километарску тампон-зону око Мариупља.

Оружане формације Украјине настављају да крше начела међународног хуманитарног права – наводи се у извештају посматрачке мисије Високог комесаријата Уједињених нација за људска права.

У документу се, између осталог, помињу сведочења више лица која су била ухапшена и послата у затвор од стране представника званичних власти у Кијеву или наоружаних батаљона под контролом украјинске армије.

Ти људи су говорили о лошем поступању, мучењу, пребијању, непружању лекарске помоћи и изгладњавању.

Према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за људска права, од средине априла до 25. августа због сумње у повезаност са устаницима укупно је ухапшено око хиљаду људи. На крају извештајног периода у затворима се нашло још 52 људи.

Посебну забринутост посматрачке мисије УН за људска права изазивају информације континуираном нестајању људи, убиствима, изнудама и произвољним хапшењима, које спроводе батаљони под контролом Киејва: „Ајдар”, „Дњепар-1”, „Кијев-1” и „Кијев-2”.

Тема масовних гробница откривених 23. септембра код Доњецка није се нашла у извештају УН, који обухвата период од 18. августа до 16. септембра 2014. године.

Факти

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s