Немачки бискупи, милосрђе и црквени порез …

„Већина немачких бискупа слаже се са предлогом кардинала Каспера“, рекао је кардинал Рајнхард Маркс у понедељак, па је тако на Синоди о породици дао велику подршку струји која заговара приступ светој причести оних верника који су поновно цивилно венчани након развода првог брака. Аустријски кардинал Шенборн се такође јавно изјаснио о слагању са Каспером. Чини се да су бискупи с немачког говорног подручја одмах кренули у офанзиву на Синоди у покушају да преузму вођство у расправама које се тамо воде. Нова постава рајнског савеза у Риму је добро организована, а под вођством кардинала Маркса имају итекакав утицај.

  • Кардинал Марк, надбискуп Минхен-Фрајсингу, председник је Немачке бискупске конференције, ускоро и председник Конференције европских бискупских конференција, представник Европе у групи од девет кардинала који саветују папу о реформама курије и управљању свеопћом Црквом, а и председник новог Господарског већа Свете Столице. Човек с утицајем ис пуно свести о својој моћи.

Кардинал Каспер и вођство Цркве у Немачкој су дакле пуни саучешћа и милосрђа за вјернике који живе у грешној заједници. С друге стране, ако си узоран верник, али из не знам којих разлога не желиш да плате црквени порез (рецимо зато што бискупи у Немачкој примају плату и до 10.000 евра месечно, или си сам одлучио дати још већи допринос у хуманитарне сврхе, или си одлучио директно финансирати жупу .. итд.) онда немачки бискупи баш и не показују неку жалост и милосрђе. Не, не. Још су 2012.-е издали саопштење у којем стоји да- ако си католик и не регистрираш се код државе како би платио црквени порез, онда си мање више екскомунициран.

„Свесно одвајање од Цркве јавним чином је тешки гријех против црквене заједнице“, речено је у декрету.
„Ко објави своје повлачење из било којег разлога пред одговорним грађанским телом, увек крши своју дужност очувања везе с Црквом, као и своју дужност давања финансијског доприноса који Цркви омогућава испуњење њених задатака.“
У документу се додаје да својим издвајањем ти католици више не могу примити сакраменте покоре, свете причести, кризме или болесничко помазање (осим на самрти), или приступити било којој црквеној функцији, укључујући припадање жупном вијећу или делујући као кумови.
Бракови се могу склопити само на основу нагодбе са бискупом, а нераскајаним католицима ће бити одбијен црквени спровод, стоји у декрету.

Ово показује важност извора финансија за немачке бискупе док им број ‘службених’ верника константно опада, и то из Х броја разлога. Важно им је дакако сачувати сваког ‘службеног’ верника па и не чуди што показују толико ‘милосрђе’, не би ли задржали што већи број верника на окупу.

Посрбило: Србисање Times / Quovadiscroatia.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s