Дражин грб на паради …

Да ли „равногорска обележја“ треба да се виде на паради 20. октобра у Београду? Треба, наравно. И видеће се. Прецизније речено, она ће бити најбројнија. То је факат.

  • Дуга је, наравно, прича о томе зашто се говори о „равногорским обележјима“ и уопште „Равногорском покрету“, када он током рата није постојао у формалмо-правном смислу (није имао печат, итд). То је био само факултативни назив.

Током рата је постојала Краљевина Југославија, која је имала краља, владу, војску, Врховну команду, итд. Војска се звала Југословенска војска – као и пре рата. Имала је и низ надимака – четници, равногорци, шумци, итд, али, на Дражином печату је писало: „Врховна команда Југословенске војске“. Такође, као и пре рата.

А генерал Дража Михаиловић је био министар одбране Краљевине Југославије – никада, дакле, вођа Равногорског покрета. Иначе, др Стеван Мољевић је био председник Централног Националног комитета Краљевине Југославије, а не ЦНК Равногорског покрета. То тело, да поновим, није постојало.

У школама се и данас учи другачије, али и то је дуга прича. Елем, војска је користила традиционална српска обележја, немањићка: у средини крст, око крста четири оцила, све то у штиту, а около двоглави бели орао. За тај знак употребљава се и француска реч кокарда (у преводу: значка).

Богу хвала, у Србији су комунистичка обележја давно уклоњена и враћена су стара – иста она која су носили и Дража и његови војници. Тако да ће та обележја доминирати 20. октобра. Нажалост, изгледа да ћемо видети и она црвена, али то неће променити факат да су она одавно на „буњишту историје“.

Милослав Самарџић / Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s