Мозговој: Порошенко се према Новоросији односи као Хитлер према СССР …

Ево како на војно-политичке прилике гледа најбољи (по Стрелковом мишљењу) командант Донбаса

  • Кијев користи споразуме из Минска као што је Берлин користио пкт Рибентроп-Молотов. А већ је јасно да постоји гвоздени закон: док год ми не уништимо њих – они ће уништавати нас
  • „Доток добровољаца данас је на врхунцу. Углавном долазе људи који су спремни да дају живот за Руски свет, за слободу од олигархије, за слободу мисли и слободу личности. Наш данашњи главни проблем је како у човеку пробудити личност, а из њега истерати роба.
  • „Треба да се уједињујемо. То је наша шанса. Нас су разједињавали током свих протеклих векова. Свака политичка партија се бави разједињавањем Руса. Ни у једној нема никакве духовности. Зато смо губили веру у саме себе и у своју историјску мисију
  • Данас је неопходно да се обједињујемо ван било каквих политичких концепата. Ми као Руси, просто – као Руси, треба да будемо ближе једни другима

Први министар одбране Доњецке Републике, Игор Стрелков, ових дана је рекао да је командант бригаде „Призрак” Алексеј Мозговој по његовим мерилима – први војсковођа Донбаса.

Ево његовог гледања на тренутну ситуацију на фронтовима, војно-политичке прилике и погледа унапред.

„Говори се да је на територији Новоросије „примирје”, а ствари стоје овако: борбе биле, борбе нису ни престајале… Примера ради, село Вергуљевка су Украјинци пуних пет сати тукли минобацачима.

  • Како вам изгледа блиска перспектива, с обзиром да противник гомила јединице уз линују фронта?

„Противник не довлачи јединице и наоружање пред замишљене границе Новоросије. Његова намера је да уништи наше одреде у једном налету. Зато гради утврђене зоне, гомила оклопну технику и војску.

Зашто би хунта то радила ако нема намеру да никога напада, већ да се држи споразума из Минска? Погледајмо историју.

Совјетско руководство је пред Други светски рат потписало такозвани „пакт Рибентроп-Молотов”. Због чега су хитлеровци и после потписивања пакта довлачили војску на границу са СССР? Објашњење је било: ради маневара. А шта је било даље, знамо.

Сада се историја понавља. Зато хунта гомила трупе.

Треба бити разуман и веровати сваком „Зоргеу” који дође са оне стране и указује на то. Не треба од себе правити некакве стратеге. Ми потцењујемо противника.

У свему постоји гвоздени закон: док год ми не уништимо њих – они ће уништавати нас.

  • Плаши ли вас долазећа зима са мразевима? Поготово што је непријатељ разорио инфраструктуру обе републике…

„Током последњих деценија постали смо исувише меки и слабог карактера. Сетимо се својих дедова. Чак не морамо да идемо до чувене „битке на леду” , нити до чувених „ледених похода” наших знаменитих генерала. Присетимо се само како је фунцкионисала армија СССР у годинама у којима јој је све фалило. Видећемо како су  наши преци издржали све битке, зиме и блокаде. Било је тешко, али су издржали. Примиче се зима и ми одједном почињемо да унапред цвилимо. Зато и говорим: пушку на раме и напред марш!

Наши дедови су преживели зиме – преживећемо и ми.

  • Долазе ли вам и даље добровољци?

„Доток добровољаца данас је на врхунцу. Углавном долазе људи који су спремни да дају живот за Руски свет, за слободу од олигархије, за слободу мисли и слободу личности. Наш данашњи главни проблем је како у човеку пробудити личност, а из њега истерати роба. Представа о праведној држави није се у Новоросији појавила тек тако. Појавила се са Божијом помоћи. Зато што је била пређена граница трпљења руских људи.  Сада смо у прилици да се усправимо.

  • Како у садашњој ситуацији треба да се понашају Руси у другим деловима СССР и на Западу?

„Треба да се уједињујемо. То је наша шанса. Нас су разједињавали током свих протеклих векова. Свака политичка партија се бави разједињавањем Руса. Ни у једној нема никакве духовности. Зато смо губили веру у саме себе и у своју историјску мисију.

Данас је неопходно да се обједињујемо ван било каквих политичких концепата. Ми као Руси, просто – као Руси, треба да будемо ближе једни другима.

  • Ако рат у Новоросији буде завршен вашим поразом, хоће ли бити настављена украјинска агресија против Русије?

„То је питање за владу Украјине. Ја само да кажем оволико: дође ли, неким чудом, до пораза Новоросије, то ће бити на савести неких лидера који данас, из популистичких разлога, тврде да су за Јединствену Рус”.

Факти

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s