Петорица из Србије оптужена због ратовања за џихадисте …

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против четири особе из Новог Пазара и једне из Београда због сумње да су учествовали у оружаним акцијама Исламске државе „Ирака и Леванта“

  • Специјални тужилац Миљко Радисвљевић саопштио је да је оптужница подигнута и због сумње да су они „организовали и финансирали одлазак грађана Србије и других земаља у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште“.

Тужилаштво је након спроведене истраге, подигло оптужницу против Абида Подбићанина (35), Сеада Плојовића (31), Тефика Мујовића (34), Изудина Црновршанина (25) из Новог Пазара и Ферата Касумовића (31) из Београда, прецизирао је он.

Они се сумњиче да су се заједно са више других лица, чији идентитет за сада није утврђен, „почетком 2013. године у Србији и другим земаљама удружила због финансирања тероризма, обучавања и врбовања за терористичка дела“.

Сумња се да су Абид Подбићанин и Тефик Мујовић почетком 2013. успоставили везу са Исламском државом Ирака и Леванта и Фронтом Ал-Нусра, с циљем да насилним путем преузму власт у Сиријској Арапској Републици, наводи се у саопштењу.

То су урадили „како би по освајању власти ту територију користили као базу за отпочињање терористичких напада на Ирак, Блиски Исток, Северну Африку и јужну и централну Европу, уклључујући и Србију, како би се створила будућа глобална исламска држава – калифат“.

Сумња се и да су Подбићанин и Мујовић са Плојовићем и Црновршанином „прикупљали новац у Србији, БиХ, Хрватској, Аустрији, Немачкој и Луксембургу и финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште“.

Како се наводи, они су у просторијама месџида „Фуркан“ у Новом Пазару особама из Србије и иностранства, које су кренуле у Сирију да би учествовале у оружаним сукобима, организовали прихват како би се одморили, опремили и добили неопходне информације.

„Мујовић је у Истанбулу финансирао и организовао њихово пребацивање из Турске до кампова за терористичку обуку на северу Сирије, док је окривљени Подбићанин у Сирији, углавном у граду Азазу, организовао смештај и војну обуку“, додаје се у саопштењу.

Касумовић је такође врбовао једну особу за одлазак у Сирију, након чега је та особа ступила у тероритичку организацију ИДИЛ и погинула.

Према наводима оптужнице,“ Подбићанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић су се у Сиријској Арапској Републици придружили оружаном делу терористичког удружења ИДИЛ, где су учествовали у оружаним акцијама, док је Подбићанин командовао једном таквом јединицом“.

Окривљеном Тефику Мујовићу оптужницом је стављено на терет да је јавно подстицао на терористичка дела јер је на Фејсбук профилу поставио низ садржаја којима се велича „Исламска држава Ирака и Леванта“ а позивао је на борбу, насиље и убиства, на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду и Риму.

Окривљени Сеад Плојовић, Изудин Црновршан и Ферат Касумовић налазе се у притвору од почетка марта, а након подизања оптужнице суд им је продужио притвор.

Према окривљенима Абиду Подбићанину и Тефику Мујовићу, који су у бекству, одређен је притвор, наређено издавање потернице и предложено да им се суди у одсуству.

У току је поступак испитивања оптужнице пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду.

Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s