(!) Овако ће изгледати закон који забрањује грађанима Србије да буду добровољци …

Београд – Предлог закона о допунама Кривичног закона, о којем ће посланици сутра почети расправу, предвиђа увођење два нова кривична дела – кажњавање оних који учествују у рату или у оружаном сукобу у других земљама и кажњавање оних који врбују, обучавају групу или обезбеђују средстава и прикупљају опрему за извршење тог кривичног дела.

  • Када је у питању кривично дело учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави, његов учинилац може бити држављанин Србије, као припадник војних или паравојних формација страна у сукобу.

Овде постоји један изузетак, а односи се на то да извршилац тог дела не може бити држављанин стране државе у којој је ратни сукоб, нити припадник званичне мисије међународне организације.

За то кривично дело предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година, а тежи облик тог кривичног дела је оно када је учињено у саставу групе и тада је прописана казна од једне до осам година.

За друго кривично дело – организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави.

То се односи на врбовање или подстицање другог лица да учестовује у ратном или оружаном сукобу, организовање групе или обука другог лица, опремање или стављање на располагање опреме, као и давање или прикупљању средства за извршење тог дела.

Извршилац овог дела може бити свако лице које тако нешто ради на територији Србије, без обзира да ли су лица које организује држављани Србије или не. Казна која је предвиђена за то кривично дело је од две до 10 година.

Посланици ће о том предлогу закона расправљати по хитном поступку јер је, како је наведено у образложењу, уочено да се одређени број држављана Србије придружује паравојним формацијама из материјалних или других разлога, а потом постају и носиоци пропагандног деловања.

Танјуг

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s