У Винчи се окупило 200 светских физичара који се баве високим енергијама …

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ ПОЗДРАВИО УЧЕСНИКЕ И
– ЗАМИСЛИТЕ –
РЕКАО ИМ ДА СУ ЗА СРБИЈУ ПРИОРИТЕТ „ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ“

  • Директор Института за нуклеарне науке Винча Борислав Грубор рекао да је у последње три године Институт Винча институција која има најуспешније научнике и пројекте у области физике високих енергија у Србији и да су данашњи скуп у Београд довели резултати тима научника Института ангажованих на два пројекта будућих линеарних акцелератора

Председник Србије Томислав Николић отворио је данас у Београду један од највећих светских научних скупова у области физике, одакле је поручио да су европске интеграције приоритет, а да је академска заједница тај део посла већ обавила.

„Интегрисали су се тако чврсто међу институције старог континента, да им је Европа поверила да у њено име буду ваш данашњи домаћин“, рекао је Николић на отварању скупа „LCWS14“ (Linear Collider Workshop 2014).

Николић је истакао да то што је Србија у име Европе домаћин најзначајнијим научницима данашњице у области физике високих енергија, подиже међународни углед земље у тој области, али и углед целокупне научне заједнице Србије.

„Зато ме испуњава поносом што је међународном научном активношћу својих институција, пре свих нашег непосредног домаћина – Института за нуклеарне науке Винча, али и истраживача на међународним пројектима будућих линеарних акцелератора, Србија препозната као право место за одржавање 16. скупа ове врсте“, рекао је Николић.

Председник је поздравио идеју којом се заједничким радом повезују три континента, Европа, Азија и САД, која показује да је свет један и недељив и да научна мисао, креативност и енергија спајају људе, те да се то чини за добробит и напредак човечанства.

„Превазишли сте политичке поделе и постали целина као што и наука све више превазилази ограничења наметнута поделама на физику, хемију, биологију и остале традиционалне дисциплине – решавањем проблема на мултидисциплинарни начин“, навео је Николић.

ZVANICE NA SKUPU

Он је истакао да је велика част за председника сваке државе да у својој земљи отвори међународни скуп оваквог угледа и престижа.

Директор Института за нуклеарне науке Винча Борислав Грубор рекао је да је према званичној статистици у последње три године, Институт Винча институција која има најуспешније научнике и пројекте у области физике високих енергија у Србији.

„Овај скуп у Београд доводе управо ти резултати или тачније резултати тима научника Института ангажованих на два пројекта будућих линеарних акцелератора“, рекао је Грубор који је захвалио институтитима Дејзи и CERN.

Скупу су присуствовали амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки, као и научници из најугледнијих светских институција.

LCWS је годишња конференција која окупља око 200 врхунских научника, физичара из целог света, који су укључени у истраживања у вези са линеарним акцелераторима у области физике високих енергија.

У организацији скупова се смењују Европа, САД и Азија, тако да се овим скупом не представља само Институт Винча већ и Београд, Србија и Европа, у чије је име наш највећи научни институт домаћин.

Скупови су раније организовани у Токију, Чикагу, Хамбургу, Пекингу…

        Тањуг

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s