Западни медији селективно извештавају о дешавањима у Украјини …

Женева – Дешавања у Украјини су тема која није посебно интересантна за западне новинаре. Јер, писати о Украјини је досадно, превише је ту табуа. Да се објасни оно што се заиста дешава- може, али само из кијевске перспективе. А то је и „разумљиво“.

  • Извештавати са југоистока Украјине је опасно, јер се тамо пуца. Чак и сада, када је снази примирје. Ипак, украјинска војска, мало-мало па отвори паљбу, по бившем противнику. На пример, 1.октобра, пуцано је и на школу у Доњецку. Локални ученици су тог дана први пут били у школи, јер је сама школска година због ратних дејстава почела касније. Погинули су један учитељ и родитељ једног од ученика.

Како се западно друштво не би узбуђивало или шта више како не би имали никаквих сумњи, боље је једноставно игнорисати чињенице и селективно приступати. То значи и селективно долазити на она места где се информације могу добити. Тако су у најбољој традицији слободне штампе, западни новинари одлучили да не дођу на брифинг, који је 1.октобра организовао руски представник при УН у Женеви. Тема је била „Украјина“, а говорници они људи који су лично руководили акцијом током пријема украјинских избеглица на граници, они који су слали хуманитарну помоћ на југоисток Украјине. Докази су били представљени у виду фото- и видео материјала. Било је могуће задавати питања.

Да ли је све ово било интересантно западним новинарима? Нимало. На брифинг није дошао ни један представник америчких или европских медија, говори директор Међународног института нових држава Алексеј Мартинов:

„Игнорисање брифинга од стране западних медија у Женеви, само још једном сведочи да западни медији категорички не желе релевантне информације о ономе што се дешава на југоистоке Укрјаине. Шта више, уверен сам да они веома добро знају и схватају шта се тамо заправо дешава. Али, та истина не занима њихове послодавце, не занима уреднике и власнике глобалних медија“.

Наравно, ова тврдња се не може применити на све. Постоји међу западним новинарима и оних правих мајстора свог заната и једноставно честитих људи. Наиме, ових дана је главни уредник немачког канала АРД Кај Гнифке јавно признао да његови сарадници превише пажње обраћају на оне вести које стижу из Кијева, не извештавајући шта се дешава са побуњеницима са југоистока Украјине, не приказујући руску страну. Канал су чак почели да критикују и сами гледаоци- становници Немачке. „Да смо ми на почетку конфликта у Украјини знали онолико, колико данас знамо, ми бисмо изводили другачије закључке“, – изајвио је Гнифке.

Али, овде се затвара круг. Сами западни медији не траже веродостојну информацију, плаше се да иду на лице места. Такође, не желе ни да се позивају на оне руске новинаре који извештавају директно са жаришта. А чак и кад се појави могућност да оду на брифинг, да добију информације о чињеничном стању и да закључке сами извуку- ни то не могу. Не дају им са врха.

Наталија Коваљенко / Глас Русије

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s