Хрватска је толико у кризи, да би и најтрезнији потегао чашицу ракије …

Загреб – Британски ББЦ у анализи привредног стања у Хрватској након уласка у ЕУ, пише да се чини неизбежним да ће држава у 2015. ући са 6 година непрекинутом рецесијом.

  • Сликовито описује славље уласка Хрватска у Унију уз ватромет и „Оду радости“, али и напомиње како добро расположење није дуго трајало.

„Држава је запела у, чини се, бескрајној рецесији која ће и најтрезвенијег Хрвата ставити у искушење да потегне чашицу ракије“, наводи британска медијска кућа и додаје да ће бити тежак задатак излазак из рецесије.

Током прошлих месеци аналитичари су писали о могућности да Европска унија и Међународни монетрани фонд понуде најмлађој чланици ЕУ програм помоћи.

„То ће зависити од дубоких резова у јавној потрошњи и подстицању предузетништва“, објашњено је у тексту ББЦ-ја чији аутор сматра да ће до дубоких резова тешко доћи у години пре парламентарних избора, преноси „Вечерњи лист“.

Виши директор за иновације у владиној агенцији ХАМАГ-БИЦРО, Иво Фригановић, подсетио је да су још у процесу припреме докумената који ће држави омогућити коришћење структуралних фондова од Европске комисије и да се ту говори о око „милијарду евра годишње“.

„То ће отворити много снажније финансирање за развој производа у малим и средњим предузећима у Хрватској“, сматра Фригановић.

Становници у Хрватској, додаје ББЦ у анализи, нису имали превелика очекивања од уласка у ЕУ због дугог приступног процеса, а финансијска криза која је похарала Европу само је најоптимистичније оставила у уверењу да ће чланство бити лек за све хрватске економске проблеме.

Помоћник министра спољних и европских послова Хрвоје Марушић покушао је, ипак, да одбрани хрватски улазак у ЕУ чињеницом да се извоз у државе чланице у првој години повећао за 15 посто.

„Напокон смо постали део заједничког тржишта са свим слободама“, поручио је Марушић и додао да му послодавци говоре да су врло оптимистични и да већ осећају корист, попут лакшег пословања од оног пре уласка у ЕУ.

Марушић признаје да се држава није довољно припремила да би била економски конкурентна на заједничком тржишту и како тешко проналазе равнотежу између буџетске дисциплине и штедње с једне стране и раста с друге.

„У прошлости смо имали прилично неодговорне економске политике. Но, европски семестар врло је добар инструмент за дисциплиновање“, закључак је Марушића.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s