ЦИА: Како су Срби крили хемијско оружје …

Испод слике:
Фабрика хемијског оружја је била у близини Мостара Фото Танјуг

Срби су деценијама успевали да заметну траг својој производњи хемијског оружја, пише у једном од многобројних докумената које је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) управо објавила на свом сајту.

  • У документу названом „Откривање програма хемијског оружја на Балкану”, агент ЦИА пише како је за време рата у бившој Југославији трагао за хемијским оружјем које се раније производило у близини Мостара. Он каже да је од извора у Загребу сазнао да је таква фабрика постојала у Бијелом Пољу код Мостара, што би требало да се односи на тамошњи Војнотехнички завод.

Обавештајац процењује да је Југославија имала развијено хемијско оружје за напад и одбрану и да је он од извора у Хрватском министарству одбране добио потврду да је СФРЈ 40 година далеко од очију света развијала овај програм са нервним гасом сарином, гранатама, ракетама, бомбама…

Они су га чак и одвели до те локације усред рата где је сазнао да локално становништво ништа није знало о томе. Агент у извештају износи да је покупио документацију названу Мостарска документација која је наводно стала у 16 кутија, мада се истовремено пита како је могуће да су „Срби оставили оволико много документације када су напуштали фабрику?”

Надаље у извештају пише да је Србија још 1991. одлучила да уништи овај програм у Мостару и да је 30 тона сарина вратила натраг у Лучане где се овај гас првобитно производио. Срби су склонили и неколико реактора и нешто од апаратуре, али нису имали времена све да склоне, закључује ЦИА.

Обавештајац каже да се 1996. на лицу места у Македонији уверио да су се тамо за време СФРЈ одвијале тајне пробе хемијског оружја и да је он тамо пронашао лабораторије сакривене у бункерима. „Иако су се Срби трудили да камуфлирају своје офанзивно хемијско оружје, наши извори верују да неке западноевропске земље мора да су знале за то.”

ЦИА још наводи да је СФРЈ развијала хемијско оружје док је преговарала о хемијском разоружању. Шпијунска агенција констатује да је једна инспекција дошла у фабрику у Барич код Београда где су се производили материјали за хемијско оружје, али да је та комисија била сачињена само од Југословена због чега није приметила ништа сумњиво. Такође наводи и да је из Мостара у Крушевац транспортован „ЦС гас” који се користи за сузавац за разбијање демонстрација, и да се он одатле продавао широм света.

Коначно, амерички агент закључује да је СРЈугославија 2000. ратификовала Конвенцију о хемијском оружју, али да Београд не даје јасне податке шта је било са опремом из фабрике у близини Мостара која је, према подацима америчких војних обавештајаца, „завршила у фабрици у власништву Трајал корпорације”.

О предратној производњи сарина у Мостару, а поводом употребе хемијског оружја у Сирији, писао је прошле године и „Вечерњи лист” наводећи да је опасни гас из Мостара завршавао у арапским земљама, па и код Садама Хусеина и Башара ел Асада.

Ј. С. / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s