Више од 100.000 молби за држављанство Мађарске …

Београд – Молбу за двојно мађарско држављанство до сада је предало 119.000 држављана Србије, рачунајући и они који живе у иностранству, а преци су им били рођени у Војводини, каже конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици Габор Ковач.

Конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици Габор Ковач објашњава да око 10 до 15 одсто подносилаца захтева за двојно мађарско држављанство није мађарске националности, али су њихови преци били држављани некадашње Мађарске, преноси агенција Бета писање портала Војводина данас.

  • Услови за стицање мађарског држављанства по поједностављеном поступку остали су исти: подносилац молбе треба да познаје језик и да је неко од његових предака био држављанин Мађарске.

Ковач упозорава да се познавање језика редовно контролише, јер је било случајева да су подносиоци имали проблема са говором и разумевањем.

„Најновији случај је повлачење држављанства четири особе из Војводине, односно Србије, приликом предаје молбе за мађарски пасош, када су приликом тог процеса имали тешкоће са језиком“, каже Ковач.

Додаје да у свакој фази поступка за добијање држављанства постоји могућност за контролу познавања језика и то приликом предаје молбе, приликом полагања заклетве и приликом предаје молбе за пасош, као и у евентуалном каснијем обраћању мађарским органима.

Ковач упозорава и да се држављанство може повући од оних који су га стекли кривичним делом, преваром власти и корупцијом.

РТС

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s