И Србија у рату против Исламске државе …

Захвални смо за снажну подршку премијера, поручују из америчке амбасаде у Београду

  • Сједињене Америчке Државе граде међународну коалицију од више од 40 земаља да се супротстави опасности од Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ).

ИСИЛ представља претњу народу Ирака, Сирије и ширег Блиског истока и, ако се не сузбије, представља растућу претњу изван региона – за Европу и САД. Подршка сваког члана коалиције је кључна како би се показала решеност цивилизованог света да порази ИСИЛ, поручују из америчке амбасаде у Београду на питање „Политике” колико им значи подршка Владе Србије у борби против Исламске државе.

Из саопштења да је Александар Вучић у уторак уручио америчком амбасадору Мајклу Кирбију писмо за Барака Обаму, којим српски премијер обавештава америчког председника да Влада Србије подржава борбу против Исламске државе и да је „спремна да, скромним средствима којима располаже, ту борбу помогне”, сазнали смо да се Србија практично придружила међународној коалицији против ИСИЛ-а.

У саопштењу се, међутим, не наводи чиме то конкретно Србија може да помогне у рату против Исламске државе, а јуче то објашњење нисмо могли да добијемо ни од српских званичника.

Какву помоћ САД очекују од Србије – војну, обавештајну, хуманитарну? У америчкој амбасади кажу да Влада Србије може да одговори које капацитете и доприносе може да обезбеди. На питање „Политике” електронском поштом јуче је одговорио Стивен Старк, аташе за штампу амбасаде, уз објашњење да је амбасадор на путу. „Са наше стране, ми смо захвални на снажној подршци премијера”, истиче Старк.

На питање какву конкретну помоћ је премијер Вучић обећао, Старк наводи да је председник Владе Србије изјавио да Србија и САД деле став да ИСИЛ представља једну од највећих претњи међународном миру и стабилности, као и да је Србија спремна да допринесе и подржи борбу против ИСИЛ-а у оквиру својих могућности.

„Премијер је изјавио да влада подржава нацрт закона којим ће се борба у иностранству, у неовлашћеним страним сукобима прогласити кривичним делом. Тиме ће Влада Србије добити још један инструмент за спречавање прилива страних бораца”, истакао је Стивен Старк.

Амерички државни секретар Џон Кери објаснио је, у „Њујорк тајмсу” од 30. августа, шта САД очекују од других земаља у борби против ИСИЛ-а, рекавши да „у овој борби, свака земља има своју улогу”.

„Неке ће обезбедити војну помоћ, директну или индиректну. Неке ће обезбедити преко потребну хуманитарну помоћ милионима расељених жртава региону. Остале ће помоћи да се обнови не само уништена економија него и поврати поверење међу земљама у окружењу. То се сада дешава у Ираку док ће се остале земље придружити у пружању хуманитарне, војне помоћи и пружању подршке концентрационој влади”, навео је Кери.

Бошко Јакшић, стручњак за Блиски исток и дугогодишњи новинар „Политике”, сматра да би размена обавештајних података, с обзиром на то да и на нашем подручју има оних који се регрутују и одлазе да се боре у редовима Исламске државе, могла да буде наш највећи допринос тој међународној коалицији.

Јер, поред тога и моралне подршке овој борби, Србија може да учествује евентуално неком логистиком, мада, како истиче, ни ту не види неки претерано велики простор.

Он указује да је сврставање Србије у овај међународни фронт, у оквирима наших могућности, мимо војног ангажмана, несумњиво добар потез.

„Претња Исламске државе хомогенизује свет од Кине до Канаде. Супротстављање џихадистима представља данас тачку ретког окупљања САД и Русије у данима украјинске кризе. Преобликује Блиски исток и приближава заклете блискоисточне непријатеље као што су сунитска Саудијска Арабија и шиитски Иран. Скида Башара ел Асада са средишта намере Запада да га скине са власти. Имајући у виду да је Исламска држава, као дугорочни циљ прогласила и ширење свог самопрокламованог калифата на Балкан, разумљиво је да је и Србија директно заинтересована да се супротстави овој идеолошки ригидној, добро организованој, озбиљно наоружаној и финансијски моћној организацији”, каже Јакшић за „Политику”.

Али, зашто истиче оно „мимо војног ангажмана”? Како објашњава, не би било добро да се ми директно војно укључујемо, јер ионако већ има довољно оружја с Балкана и у власништву Исламске државе и уопште по Блиском истоку.

Јакшић мисли да Србији апсолутно није потребан било какав директан војни ангажман, а пошто није чланица НАТО-а – нема такве обавезе.

Слање припадника снага безбедности у борбена дејства није нимало реално, сматра Александар Радић, војни аналитичар, јер, како је рекао за Бету, Србија учествује искључиво у мировним операцијама под мандатом УН и ЕУ. У мисијама НАТО-а не учествује због „специфичног односа” са тим војним савезом.

Демократска странка Србије, која се залаже и за војну и за политичку неутралност Србије, једина је јуче истакла да је против ангажовања Војске Србије било где у свету мимо одлука Савета безбедности Уједињених нација.

„Брига Србије треба да буде да на њеној територији нема тероризма нити организовања слања људи у ратове у свету. Било би добро да се све земље боре против тероризма доследно, што са САД, која је помагала и наоружавала терористичку ОВК, свакако није случај”, наведено је у саопштењу ДСС-а.

Остале странке, парламентарне и ванпарламентарне, нису се оглашавале поводом објављивања подршке Србије борби против Исламске државе.

Да постоји опасност од терористичких аката на нашој територији указао је министар војни Братислав Гашић и пре него што је објављена вест о подршци Србије коалицији против ИСИЛ-а. Коментаришући позив портпарола ИСИЛ-а Мухамеда ел Аднанија својим следбеницима да кад год су у прилици убијају држављане земаља које су ушле у коалицију против Исламске државе (нарочито Американце, Французе, Аустралијанце, Канађане), Гашић је за лист „Информер” од уторка изјавио да је Србија „против сваке врсте тероризма, па смо самим тим и потенцијална мета, као уосталом и свака друга држава која има сличне ставове”.

Он је додао да се о безбедности грађана „веома води рачуна”, те да ће „наше службе сигурно бити на висини задатка”.

Ангажовањем Србије у међународној коалицији у назначеним скромним оквирима, према речима Бошка Јакшића, номинално повећава ризик по нас од евентуалних терористичких напада, али у практичном смислу те речи, како наглашава, не мисли да ће до тога доћи.

„И та Исламска држава има своје приоритете. Ако нешто спремају да се освете, то су прво циљеви у САД и Француској, па у Британији, па код Арапа – од Саудијске Арабије до Емирата, или Кувајта, Бахреина, Јордана… оних који су учествовали у директној акцији. Ми смо негде на том хоризонту њихових освета прилично удаљени, отприлике пропорционално њиховој пројекцији ширења калифата на Балкан, за пет година. Дакле, не мислим да смо у овом тренутку директно угрожени, што не значи да не бисмо били”, истиче Јакшић.

На питање да ли САД имају неко упутство или препоруку како да се земље које су се придружиле борби против ИСИЛ-а одбране од евентуалних напада исламских терориста, Стивен Старк одговара да се САД слаже са Владом Србије да радикализовани страни борци представљају озбиљну претњу по безбедност наших модерних, демократских друштава.

Зато су, према речима америчког дипломате, добро израђени и потпуно примењени закони против регрутовања и размештања страних бораца кључни у одбрани од будућих напада повратника – окорелих ратника.

„Напади предвођени САД-ом, такође циљају Хорасан групу, коју чине оперативци Ал Каиде са базом у Сирији, били су близу фазе извршења напада било у Европи, било у Сједињеним Државама. Предузели смо одлучну акцију како бисмо заштитили наше интересе, као и интересе наших истомишљеника и савезника у Европи и код куће”, каже Старк.

На спекулације да предстојеће отварање канцеларије ФБИ у америчкој амбасади у Београду има одређену улогу у борби против радикалних исламиста, Старк одговара да се кроз ове канцеларије широм света деле савети, пружа подршка локалним канцеларијама и локалним партнерима.

Биљана Баковић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s