„Војници Алаха“ са европским пасошом …

Како саопштавају немачки медији, позивајући се на Канцеларију за заштиту Устава земље, најмање пет почињених недавно у Ираку и Сирији терористичких напада извеле су самоубице, пореклом из Немачке.

Уопштено говорећи, према подацима које поседује агенција, у редовима милитаната тзв. „Исламске државе“ боре се на стотине људи са немачким пасошима. Међутим, према сведочењу медија, тамо су не само Немци, већ и грађани низа других европских држава. Ових дана, пажњу немачке јавности привукао је судски процес у Франкфурту на Мајни, у главном суду федералне државе Хесен, бившем милитанту „Исламске државе“, 20-годишњем Б. Крешнику, држављанину Немачке. Рођен у породици имиграната са Косова, он је дошао под утицај радикалних исламиста и средином 2013. године нашао се у Сирији. Ту је ступио у редове оружане опозиције, али је на крају године одлучио да се врати кући, где је ухапшен.

С обзиром да се вратио добровољно и да истрага нема доказа о његовој умешаности у извршење тешких кривичних дела, тужиоци неће тражити неку већу казну затвора. Ипак, током судског процеса могу се открити нове чињенице. Јавност брине сама тенденција склоности све већег броја младих људи ка прихватању идеја радикалних исламиста. Како константује немачки «Süddeutsche Zeitung», позивајући се на званичне изворе, раст броја бомбаша-самоубица у Сирији и Ираку које обучавају од новопечених џихадиста немачког порекла, алармантан је. Према подацима немачке Канцеларије за заштиту Устава, само у редовима сиријских исламских милитаната тренутно има до 400 држављана Немачке, углавном омладине. Детаљнија анализа биографија оних који одлазе, на пример, у Сирију, даје повода за размишљање. Од њих, само 26% је завршило школу, стручно образовање је добило 6%, док је негде било запослено, најчешће на неквалификованим местима, 12%. Један од пет је незапослен, док је један од три раније био осуђиван.

Разлози за ову радикализацију омладине леже на површини. Сада, како наводе немачки медији, политичари Немачке предлажу пооштравање борбе са присталицама радикалног ислама. Али генерално, не можемо се не сложити са шефом немачке Канцеларије за заштиту Устава, Ханс-Георгом Масеном (Ханс-Георг Маассен), који решење овог проблема види у бризи целог друштва. И не само немачког. Крајем прошле године, министри унутрашњих послова Француске и Белгије најавили су да се, према њиховим информацијама, у редовима оружане сиријске опозиције бори 2.000 грађана из земаља чланица ЕУ – углавном младих људи. Међу њима је, према подацима министара, било око 400 Француза и 150 Белгијанаца.

Према сведочењу америчке новинске агенције Associated Press, међу онима који су одлучили да иду у Сирију да се боре на страни опозиције, регистровани су добровољци из 11 европских земаља. Поред Француске и Белгије, ту су и Немачка, Аустрија, Шведска и Данска. «Süddeutsche Zeitung» цитира званичног представника ирачких оружаних снага, генерала Касема Ата, да је број регрутованих у Европи милитаната за „Исламску државу“, укључујући и самоубице, у сталном порасту. При том, они, према речима генерала, показују чак и већу суровост, него Арапи. Потврду тога могу да послуже исламски џелати, који су извршили бруталне казне пред камерама над двојицом америчких новинара – како се испоставило, они су били британског порекла. Све у свему, у Ираку, у складу са подацима западних обавештајних служби на које се ослања лист, број терористичких дела почињених од стране европских џихадиста од марта ове године до сада, порастао је три пута.

Потпредседник Руске академије за геополитичке проблеме Владимир Анохин за радикализацију европске омладине не ослобађа од кривице политичаре Европе:

Стремљење ка правди, ка неком циљу, код младине је увек веће него код старијих генерација. А када Европа идеолошки труне, када пада у неправду, млади људи почињу да траже излаз. И налазе га, између осталог и у радикалном исламу, који их под идеолошким примесама и вуче ка жариштима.

Како саопштавају немачки медији, четири највеће исламске заједнице позвале су да се у петак, 19. септембра, објави све-немачки дан борбе против верског фанатизма, расизма и мржње. Не би смело да се дозволи, изјавили су они, да идеје ислама постају „таоци“ терориста и криминалаца као што су милитанти из „Исламске државе.“ Потребно је спасити ислам из њихових руку. Само, ко ће спасавати омладину Европе која се налази у канџама радикалног ислама?

Олег Севергин / Глас Русије

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s