Догодило се на данашљи дан/17. септембар

17. септембар (17.9.) је 260. дан у години по грегоријанском календару (261. у преступној години). До краја године има још 105 дана.

  • 1944. — Спуштањем британских падобранаца код града Арнема у Холандији почела Операција Маркет Гарден у Другом светском рату, с циљем успостављања мостобрана на реци Рајни и заобилажења немачке линије одбране. Савезничке трупе наишле на неочекивано јак отпор Немаца, а операција пропала уз велике губитке савезника.

Операција Маркет гарден (енгл. Operation Market Garden) је била савезничка војна операција која је покренута током Другог светског рата, у септембру 1944. Главни циљ операције је било заузимање мостова на главним речним токовима на територији Холандије под немачком контролом, како би се омогућио брз продор савезничких снага у само срце нацистичке Немачке и рат привео крају до Божића.

Позадина

Немци су половином септембра 1944. године зауставили снаге Савезника на утврђеној Зигфридовој линији. Неорганизоване и јако издужене комуникације за снабдевање савезничких снага изазивале су велике потешкоће у нормалном снабдевању муницијом и погонским горивом.

План

Планом је замишљено да савезничка 1. ваздушно-десантна армија, 1. британска ваздушно-десантна дивизија, 82. америчка ваздушно-десантна дивизија, 101. америчка ваздушно-десантна дивизија и пољска падобранска бригада под заповједништвом генерала Алберта Браунинга изврше десант 17. септембра 1944. с циљем заузимања мостова на рекама и каналима уздуж главне осе напада савезничке 2. британске армије (8, 12. и 30. корпус) АјндховенГравеНајмегенАрнем, којом је заповедао генерал Демпси и која је имала задатак да избије што пре у подручје северно од реке Рајне.

Ваздушно десантне јединице је требало да се спусте на сљедећа подручја: 1. британска ваздушно-десантна дивизија и пољска падобранска бригада око града Арнема, 82. америчка ваздушно-десантна дивизија око града Најмегена, а америчка 101. ваздушно-десантна дивизија на подручју од града Граве до града Ајндховена. Кроз коридор ваздушно десантних дивизија требало је да наступа 2. британска армија с 30. корпусом (ирска гардијска оклопна дивизија, 43. и 50. пешадијска дивизија, као и 8. оклопна бригада) на главном смеру напора, са 8. корпусом (11. оклопна дивизија, 3. пешадијска дивизија и белгијска пешадијска бригада) је по плану требало да наступају на помоћном смјеру напора, на десном крилу 2. британске армије и 12. корпус (7. оклопна дивизија, 15 и 53. пешадијска дивизија) на помоћном смјеру напора, на лијевом крилу 2. британске армије. Овако распоређена 2. британска армија требало је да избије у подручје Ијсел мора до реке Ијсел, а затим да заокрене на исток, и започне са припремама за наступање до линије ХамМинстерОснабрик – Рајна, а тежиште напора прешло би на лево крило како би се обухватила област Рура са севера.

На другој страни, насупрот 2. британској армији стајала је новоуспостављена немачка 1. падобранска армија под командом генерала Курта Штудента која је од 10. до 17. септембра 1944. ојачана са седам слабијих пешадијских дивизија (719, 85, 59, дивизија Валтер, 7, 176 и 275. пешадијска дивизија) имала је темељни задатак да организује задржавајућу одбрану на многобројним холандским каналима и рекама, и да тако створи услове за прелазак у противнапад њемачког 2. СС оклопног корпуса (9. и 10. СС оклопна дивизија) размештеног у области Арнем – ДевентерАпелдорн и снага Фелдкора (84. и 406 пешадијске дивизије) размештених на ријеци Меза од Рајхсвалда до Венлоа.

Садржај

Из Википедије, слободне енциклопедије

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s