Караман: Доњецка Република ће остати независна држава …

МНОГИ УВЕРЕНИ:
ПОСЛЕДЊА ШАНСА ДА ВЕЛИКА НОВОРОСИЈА БУДЕ ДЕО РУСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ  И РУСКОГ СВЕТА

  • Вицепремијер Доњецке Републике Александар КАРАМАН: ДНР је независна и суверена држава. Буде ли њен статус усаглашаван са неким са стране, онда ће тај са стране – Кијев – и одређивати политику
  • Лидер Фронта устаника Донбаса Павел ГУБАРЈЕВ: Када мене питају – за шта ратује Новоросија, увек одговарам – за Новоросију. То није само територија ЛНР и ДНР. То су и Харковска, Дњепропетровска, Запорошка, Херсонска, Николајевска и Одеска област. Ту бих прикључио и неколико општина Кировоградске области – такозвану Новују Сербију која је увек гласала за проруске политичке снаге

Контактна група за Украјину треба да се поново састане наредне недеље. И: опет у Минску, главном граду Белорусије.

Судећи по најавама, прави преговори ће тек тада почети. Зато ће највероватније бити – бар што се Доњецке и Луганске Републике тиче – и оспорене неке најбитније одредбе „прелиминарног протокола” чије главно достигнуће је какав-такав прекид ватре.

Премијер ДНР, Александар Захарченко, упозорио је да записано о „посебном или одложеном статусу” две републике на југоистоку Украјине има  условни карактер. Чак је био изричит: „Прави разговор о томе тек почиње. Ако не буде договора – све ће се претворити у декларисање намера”.

Још одређенији и радикалнији био је његов заменик Александар Караман.

„Доњецка Република ће остати независна држава. Ни о каквом „посебном статусу” – – упозорио је Караман – не може бити ни речи. ДНР је независна и суверена држава. Буде ли њен статус усаглашаван са неким са стране, онда ће тај са стране – Кијев – и одређивати политику”.

Још тврђи је лидер Народних устаника Донбаса Павел Губарјев који потпуно одбацује прелиминарни протокол потписан у Минску.

„Прочитао сам протокол из Минска под којим су и потписи господе Захарченка и Плотњицког (премијер ЛНР). И зато их питам: како је било могуће тако нешто потписати? Утисак је – оценио је Губарјев – да нису ни читали шта тамо пише. А пише: Доњецка област, Луганска област, избори губернатора који ће бити изабрани ако Порошенко одобри. А мене када пита – за шта ратује Новоросија, увек одговарам – за Новоросију. То није само територија ЛНР и ДНР. То су и Харковска, Дњепропетровска, Запорошка, Херсонска, Николајевска и Одеска област. Ту бих прикључио и неколико општина Кировоградске области – такозвану Новују Сербију која је увек гласала за проруске политичке снаге”.

Губарјев је још упозорио: „Ако цео процес буде ограничен Донбасом – осталу Новоросију ћемо заувек изгубити јер је цела једна генерација већ одрасла на украјинској пропаганди и са изгубљеним идентитетом. Пре две године је био изведен овакав „експеримент”. Људи су били питани: које сте националности. У Галицији су сви без размишљања одговарали: Украјинац, а у Новоросији су почињали да размишљају и да се колебају. Јер, живели су у Украјини, а говорили руски. То је било и зато што се у Украјини учи да је сва њена историја – хиљадугодишња борба против московске окупације”.

Губарјев је закључио: „Данас имамо последњу шансу да земље Новоросије учинимо руским, делом руске цивилизације и Руског света, иначе ћемо их изгубити заувек. Зато је за мене потписано у Минску – обичан папир. Људи се боре за независност и Руски свет, а не за посебан статус у Украјини.”

Факти

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s