Forbes: Путин је нови Наполеон, а Украјина је његов – Аустерлиц …

ШТА ГОД ДАЉЕ БИЛО, КРЕМЉ ЋЕ ЗАДРЖАТИ КРИМ И ПОВЕЋАТИ СПОСОБНОСТ ИСТОЧНИХ ОБЛАСТИ УКРАЈИНЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВЉАЈУ КИЈЕВУ

  • Амерички магазин оценио: „Није проблем у Обаминим личним недостацима, већ о стању у којем је Америка. САД су се током последњих шест деценија одрекле свих полуга помоћу којих су ударале такт светској дипломатији. Зато сада и Јужна Кореја – која је ревносни амерички савезник – одбија да подржи Обамине санкције против Русије, а Јапан се према њима односи прохладно“

Независно од тога како ће се завршити конфликт поводом Украјине, репутација Владимира Путина ће се значајно учврстити – оценио је коментатор магазина Forbes Имон Финглтон.

„У суштини, Путин је нови Наполеон, а украјинска криза је – његов дипломатски Аустерлиц: он ће задржати Крим и значајно повећати способност рускојезичне мањине у источним областима Украјине да се супротставља Кијеву“ – оценио Финглтон.

Финглтон је истовремено указао да се добије преко милион посета ако се преко Гугла уђе на Obama + wimp (wimp – слабић). Али, нагласио је: „Није проблем у Обаминим личним недостацима, већ о стању у којем је Америка. САД су се током последњих шест деценија одрекле свих полуга помоћу којих су ударале такт светској дипломатији. Зато сада и Јужна Кореја – која је ревносни амерички савезник – одбија да подржи Обамине санкције против Русије, а Јапан се према њима односи прохладно“.

Forbes износи три разлога због којих су САД  изгубиле „дипломатски утицај“.

Први: губитак лидерске позиције у производним технологијама; сада САД мало производе па имају и мало производних технологија, па морају да их купују у Немачкој и Јапану.

Други: САД су после другог светског рата биле највећи светски извозник капитала, а сада морају да га увозе; прошле године је из Русије у САД ушло 75 милијари долара (што значи да је Америци потребан руски капитал а не обрнуто), а САД су укупно увезле у 2013. години 361 милијарду $. Лист овоме придодаје: „Обамина администрација ради за Путина кад истерије из Русије волстритске паразите“.

Трећи: САД више не штите своје тржиште; уласком у Светску трговинску организацију – Вашингтон се одрекао најмоћнијих полуга у трговинским односима.

Факти

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s