Ројтерс: Унутар NATO нема сагласности ни око тактичких питања …

ЗАПАДНИ ЕКСПЕРТИ СМАТРАЈУ ДА УКРАЈИНА НЕЋЕ ПОВРАТИТИ КРИМ НИ ЦЕО ИСТОК

  • Агенција за пример наводи да су се натовци у Њупорту договорили о формирању интервентних снага, али да и поводом њих унутар пакта постоје политичка оспоравања. Зато је коначни договор био: мобилне борбено способне групе налазиће се на територијама својих земаља, одакле ће – у случају потребе – бити упућиване у „зоне могућих операција“

         Упркос громким изјавама на минулом самиту у Велсу, алијанса није у стању да због неусаглашености позиција разреши ни украјинску кризу, ни да брзо победи Исламску државу у Ираку и Сирији – оценила је агенција Ројтерс.

         Државе чланице NATO поводом целог низа питања не могу да постигну консензус. То се не тиче само стратешких питања, какво је финансирање војних расхода, него и тактичких.

         Агенција за пример наводи да су се натовци у Њупорту договорили о формирању интервентних снага, али да и поводом њих унутар пакта постоје политичка оспоравања. Зато је коначни договор био: мобилне борбено способне групе налазиће се на територијама својих земаља, одакле ће – у случају потребе – бити упућиване у „зоне могућих операција“.

         Међутим, свака таква изискиваће политички консензус свих 28 држава-чланица, а још ће подразумевати и „усаглашавање унутар сваке земље“.

         Један од високих западних војних функционера Ројтерсу је овим поводом рекао: „Ми, на неки начин, решавамо непостојеће проблеме јер не можемо да решимо постојеће“.

         Ројтерс је посебно указао да многи западни експерти сматрају да NATO  више ништа не може да уради са прикључивањем Крима Русији.

         Један од њих, Мајкл О’Хенлон, агенцији је рекао: „Релативно примирје на истоку Украјине у интересу је безбедности западних држава, али Украјина неће повратити Крим ни цео исток“.

Факти

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s