НИС: Неће бити еколошких последица од изливања нафте у канал

Турија  – Турија је поново у жижи јавности. Након фебруарске хаварије када је из подземне цеви у ораницу избило око 400 литара нафте, пре два дана десило се слично. У Нафтној индустрији Србије, која је одговорна за најновије изливање нафте у велики бачки канал, кажу да је све санирано и да неће бити опасности по животну средину.

  • Сирова нафта излила се у воду Великог бачког канала код НИС-овог Сабирног центра Турија север, на стотинак метара од србобранског атара. Изливање нафте прво су приметили чланови Зелене патроле.

„У понедељак смо снимали у Србобрану сасвим другу тему. Док смо пловили чамцем по Великом бачком каналу угледали смо велику црну мрљу. Тек када смо се приближили схватили смо да је то нафта која се изливала из бетонског испуста“, рекла је за РТВ координаторка пројекта „Зелена патрола на делу“ Милица Алавања.

На лице места позвали су инспекторку заштите животне средине општине Србобран Наду Нађ која је исте вечери обавестила надлежне службе ЈВП „Воде Војводине“ и покрајинског инспектора за воде.

„Јуче је у јутарњим часовима одмах дошла инспекција, представници из Вода Војводине и са Природно математичког факултета, департмана за хемију који, су извршили узорковање загађене воде али и дела око самог канала“, рекла је инспекторка Нада Нађ.

У Нафтној индустрији Србије не поричу да је било изливања нафте и кажу да се ради о количини од око хиљаду литара као и да су све под хитно санирали.

„У првом реду тај део је изолован покретном баријером, а потом је до јутарњих сати прикупљена нафта са површине воде. Након тога је све третирано хемијским средствима ради уклањања угљоводиника са воде“, тврди директор погона Бачка НИС-а Драган Митић.

На уверење Зелене патроле да се нафта и раније изливала на овом потезу и да је, како кажу, то видљиво по слојевима нафте на обали као и на воденом растињу директор Митић каже да то није тачно.

„Ми тврдимо да нема загађења што се може голим оком видети. За десетак дана резултати узорака биће готови али мислим да после ових санација неће бити последица по животну средину“, рекао је Митић.

Из Зелене патроле питају се ко контролише процесе у постројењима НИС-а и на нафтним пољима и због чега се нешто чини тек када се у проблем укључи јавност.

РТВ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s